Αποψεις

"Παραπολιτική" Αρκαδία με καταιγισμό εξελίξεων...

Πως διαχειρίζονται τις εξελίξεις σε "ΔΕΗ-Gate", "Απορρίμματα" και "Μακεδονικό" οι τοπικοί πολιτικοί μας ταγοί και ποιοι είναι οι νέοι συσχετισμοί στην "σκακιέρα".

Το θέμα της έκπτωσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ εξελίσσεται σε "κόλαφο" για την τοπική πολιτική ηγεσία, η οποία έχει, όμως, μια σημαντική ευκαιρία να αμβλύνει τις εντυπώσεις στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, εφόσον βέβαια συμμετάσχει σε αυτό και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. 

 

Από την άλλη, το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κινδυνεύει να εξελιχθεί σε... "Βατερλώ" για πολλούς, αν δεν έχουμε σύντομα ριζικές εξελίξεις σε μια διαδικασία που όχι μόνο φαντάζει ατέρμονη αλλά, επίσης, όσο περνάει ο καιρός, υπάρχει πιθανότητα να καταστεί πλήρως "ανενεργή"...

 

Τέλος, το "Μακεδονικό" ζήτημα δεν αποτελεί, σίγουρα, προτεραιότητα για την Αρκαδία, αλλά, σε κάθε περίπτωση, προκαλεί συγκεκριμένους "κραδασμούς" και, συνεπώς, "ρωγμές"...

 

Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή της Αρκαδίας είναι δεδομένο πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε πιθανή-και... απίθανη- συγκυρία για να ενδυναμώσουν τη θέση τους, όπως είναι απόλυτα φυσικό.

 

Οι "κερδισμένοι", προς ώρας, είναι, σίγουρα, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής.

 

Ο πρώτος επέδειξε υποδειγματικά πολιτικά αντανακλαστικά στο θέμα της ΔΕΗ και λειτούργησε με γνώμονα το κοινό συμφέρον του Νομού, προτάσσοντας μια ρητορική συναίνεσης και κοινού αγώνα. Η κοινή γνώμη, κουρασμένη από τις συνεχείς και άγονες αντιπαραθέσεις, είναι βέβαιο πως το αντιμετωπίζει θετικά αυτό.

 

Ο δεύτερος πήρε γρήγορα τη... "σκυτάλη" από τον Βουλευτή και, ουσιαστικά, έβαλε τον εαυτό του σε θέση "οδηγού", ορίζοντας το πλαίσιο των αντιδράσεων, ως θεσμικός αλλά και πολιτικός παράγοντας-καθώς η Τρίπολη είναι σίγουρα θιγμένη από την κυβερνητική απόφαση. 

 

Ο σαφής συσχετισμός του θέματος των τιμολογίων με τις ιδωτικοποιήσεις των λιγνιτικών μονάδων αλλά και τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων ήταν μια έξυπνη κίνηση από την πλευρά του κ. Παυλή γιατί, ακόμα και αν δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, όλα όσα περιέγραψε είναι προγραμματισμένα να υλοποιηθούν. Και οι πολίτες, ως γνωστό, είναι ιδιαίτερα δεκτικοί σε "θεωρίες διαπλοκής"...Ο κ. Δήμαρχος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, όπως επίσης γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει, μέχρι το φθινόπωρο του 2019, να παρουσιάσει αξιομνημόνευτο έργο στην πόλη...

 

Ο Βουλευτής της Ν.Δ., ο κ. Κώστας Βλάσης, μπορεί να κατηγορήθηκε για "αδράνεια" και "απουσία απ' τα τοπικά δρώμενα", αλλά προσπαθεί, συντεταγμένα, να αμβλύνει τις εντυπώσεις και σίγουρα ωφελείται από τη δεξιόστροφη πορεία στην οποία οδηγεί το κόμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κατά πόσον αυτό θα διαρκέσει και τα χαρακτηριστικά που θα λάβει η πορεία αυτή, είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί στο μέλλον.

Ο Βουλευτής του Σύριζα, ο κ. Παπαηλιού, δυστυχώς για τον ίδιο είναι, φύσει και θέσει, σε μια κατάσταση που, υποχρεωτικά, υφίσταται την κυβερνητική φθορά, αλλά ελπίζει σε ότι ελπίζει και το κόμμα του: την έξοδο από τα "μνημόνια" και, ίσως, ένα δυο πράγματα ακόμη...

Αυτός που φαίνεται πραγματικά "στριμωγμένος" είναι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Αφού είδε τον ομόλογό του, κ. Καρυπίδη, να κάνει μια "tour de force" στο θέμα των εκπτώσεων της ΔΕΗ, βλέπει να αμφισβητείται και η αποτελεσματικότητά του στο θέμα των απορριμμάτων, το οποίο ο ίδιος έχει αναδείξει ως βασικό πρόταγμα και, παράλληλα, διακύβευμα των επομένων αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Τατούλης, που, σίγουρα, είναι μακράν ο εμπειρότερος αρκάς πολιτικός εν ενεργεία-συγκρινόμενος ακόμα και με πολιτικούς όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος-, είναι βέβαιο πως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη και έχει στη διάθεσή του πολλά "όπλα"... Κυρίως δε, εκείνα που του δίνουν, απλόχερα, οι ίδιοι οι "άσπονδοι" αντίπαλοί του, που, συχνά, φέρονται "ερασιτεχνικά" και αφήνουν να διαφανεί το μένος τους, χωρίς να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες τους, στην προσπάθειά τους να τον "περιθωριοποιήσουν".

 

Οπωσδήποτε, όμως, ο κ. Τατούλης-που, καλώς ή κακώς, θεωρείται από την κοινή γνώμη πως "κουβαλάει" κι άλλους στην πλάτη του- χρειάζεται μια καθαρή "νίκη" σύντομα και, μάλιστα, σε ένα ζήτημα που να είναι εύληπτο και να αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Γιατί μπορεί ο ίδιος να επενδύει σε μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και αναπτυξιακές προοπτικές-όπως είναι η Περιφερειακή Τράπεζα-, κάνοντας αυτό που ορθώς θεωρεί σημαντικότερο, αλλά οι πολίτες έχουν ανάγκη από μέτρα και προοπτικές που "ανακουφίζουν", έστω πρόσκαιρα, την καθημερινότητά τους...

 

Εκεί "παίζεται" το πολιτικό παιχνίδι, ακόμα και αν αυτά τα μέτρα, όπως η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, είναι κατ' ουσίαν "παρηγοριά στον άρρωστο" ή "στάχτη στα μάτια"...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.