Αποψεις

"Θύμα" προεκλογικής σκοπιμότητας ο αρκάς Κώστας Γαβράς

Ο διάσημος και βραβευμένος Αρκάς σκηνοθέτης "θυσιάζεται" στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και των "fake news"..

 

Ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν την "είδηση" πως ο κ. Γαβράς θα "επιδοτηθεί" με 630.000,00 ευρώ από την ελληνική πολιτεία, προκειμένου να ολοκληρώσει τη νέα του ταινία με τίτλο "Ενήλικοι στο δωμάτιο". Η παραγωγή βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του πρώην Υπουργού, κ. Βαρουφάκη.

 

Η "είδηση" προκάλεσε το συνήθη, αδικαιολόγητο και εντελώς μη στοιχειοθετημένο "χαμό" στα social media..Αυτό δεν είναι, απαραίτητα, "κακό" για την ταινία, ίσα ίσα..

 

Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς σινεφίλ, κινηματογραφικός κριτικός ή να γνωρίζει το έργο και την καλλιτεχνική διαδρομή του συγκεκριμένου σκηνοθέτη.

 

Οφείλει, όμως, να γνωρίζει-εφόσον θέλει να υποστηρίζει πως είναι "δημοσιογράφος" και όχι απλά "σχολιαστής της δημόσιας σφαίρας", άρα τίποτα..- πως η ταινία του κ. Γαβρά απλά εκμεταλλεύεται, όπως και άλλες, το νόμο του 2017 περί "cash rebate", δηλαδή της έκπτωσης από το επενδεδυμένο κεφάλαιο μέσω κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα γυρισμάτων. Στην περίπτωση Γαβρά, το 35% του ποσού κόστους είναι περίπου 630.000,00 ευρώ.

 

Η νομοθεσία αυτή ισχύει, εδώ και χρόνια, σε χώρες όπως η Μάλτα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Κροατία, μεταξύ άλλων. Όλη η "ουσία" έγκειται στην προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών από Η.Π.Α., Ινδία και Ευρώπη.

 

Η ψήφιση αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης ήταν πάγιο αίτημα, εδώ και χρόνια, των παραγόντων του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο κ. Γαβράς θα αξιοποιήσει αντίστοιχες ρυθμίσεις και σε άλλες χώρες, καθώς τα γυρίσματα θα διεξαχθούν σε αρκετές χώρες-λόγω θέματος.

 

Τα κριτήρια για την επιλογή μιας ταινίας η οποία εντάσσεται στο παραπάνω "καθεστώς" είναι  τεχνοκρατικά, όπως το οικονομικό μέγεθος και η αρτιότητα της παραγωγής, αλλά και αμιγώς πολιτιστικά, όσον αφορά το περιεχόμενο.

 

Το τελευταίο αυτό βρέθηκε στο "στόχαστρο" πολλών, καθώς θεώρησαν εσφαλμένα πως το θέμα της ταινίας είναι "φιλοκυβερνητικό"..Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, θα σας πει πως μόνο αυτό το στοιχείο δεν έχει..

 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι, τουλάχιστον, "γραφικό" να θεωρεί ο οιοσδήποτε πως ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, με την πορεία που έχει διαχρονικά, θα έμπαινε στη διαδικασία να γυρίσει μια "φιλοσυριζαϊκή" ταινία..Ο κ. Γαβράς μπορεί να είναι ο τύπος του σκηνοθέτη που παλαιότερα αποκαλούσαμε "στρατευμένο" αλλά δεν χαρίζεται σε κανέναν που διαθέτει εξουσία και το έχει αποδείξει πλειστάκις..

 

Μην κάνουμε αναφορά στους ηθοποιούς που θα εμφανιστούν στην ταινία, αν και μόνο η συμμετοχή τους προϊδεάζει για το αποτέλεσμα..

 

Τέλος, επειδή εμείς ως "Αρκάδες" έχουμε και μια μεγαλύτερη "ευαισθησία" απέναντι στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όπως άνθρωποι εγνωσμένης αξίας και ποιότητας να μένουν εκτός μικροπολιτικής αντιπαράθεσης-εκτός και αν το επιδιώξουν οι ίδιοι..

 

Η παράκληση απευθύνεται προς όλες τις κατευθύνσεις του.."δημοκρατικού τόξου"..Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει..Βλάπτει, όμως, ο "λαϊκισμός"..

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.