Αποψεις

Που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, "σύντροφοι"..;

Το κόμμα-"χαμαιλέων" θα πρέπει, τάχιστα, να εξελιχθεί σ' έναν σύγχρονο, πολυσυλλεκτικό, προοδευτικό και, πρωτίστως, φιλοευρωπαϊκό πολιτικό φορέα..

Εάν είναι κανείς σχετικώς αντικειμενικός- πράγμα σχεδόν "αδιανόητο" στη σημερινή Ελλάδα..-, θα πρέπει να παραδεχθεί πως η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ένα ιδανικό σενάριο για ταινία μεγάλου μήκους. Με τις "ανατροπές" του, τη "χαρμολύπη" του, το "δράμα", την "κωμωδία", ακόμη και το "μελό", που είναι απαραίτητο στην ημεδαπή για να "συγκινηθούν" οι καταναλωτές..

Ωστόσο, η "κυβερνώσα" Αριστερά και ο "ιστορικός συμβιβασμός" της, έφεραν, γι' άλλη μια φορά, στην εξουσία την Κεντροδεξιά με "λευκή επιταγή", αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές..Παρότι, ο ΣΥΡΙΖΑ αδικείται από την εντύπωση που άφησε η διακυβέρνησή του- μια εντύπωση, άλλωστε, που, εν πολλοίς, "κατασκευάστηκε" ακαταπόνητα από μερίδα των Μ.Μ.Ε.-, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως δεν μπόρεσε να "πείσει" τους πολίτες ούτε για τις ειλικρινείς του προθέσεις, ούτε, πολύ περισσότερο, για την ικανότητά του να διοικήσει μια χώρα που βρίσκεται, επί μονίμου βάσεως, σε "ανισορροπία"..

Αν εξαιρέσουμε την "αναγκαιότητα" της συμπόρευσης με το ευκαιριακό και οπορτουνιστικό πολιτικό συνονθύλευμα που λεγόταν "ΑΝ.ΕΛ." και την πλήρη "υποταγή" στα κελεύσματα της Ε.Ε.- και όχι μόνο..-, σε άλλα, βασικά ζητήματα η πρώην Κυβέρνηση προσπάθησε να δρομολογήσει τομές που πραγματικά βρίσκονται σε προοδευτική κατεύθυνση. Δυστυχώς, η συχνά εμφανιζόμενη "προχειρότητα" ή ακόμα και κάποιες "εμμονές", απότοκες ενός αμιγώς "κομμουνιστικού" κοινωνικοπολιτικού παρελθόντος, οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πράξεις που χαρακτηρίζουν όσους δεν διαθέτουν πολιτική "πυξίδα" ή εκείνους που θέλουν να τα κάνουν όλα και καταλήγουν να μην πετυχαίνουν τίποτα.

Παρ΄όλα αυτά, ήδη έρχονται κάποιες ενέργειες και δηλώσεις στελεχών της νέας Κυβέρνησης να δικαιώσουν απολύτως τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά "στρατηγικών" επιλογών..Είναι όμως δυνατό για μια "Αριστερά" ν' αρκείται στην επιβεβαίωσή της από το αντίπαλο στρατόπεδο;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ "υποτίμησε" αρκετά ενδημικά και παθογενή στοιχεία της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Κατά τη γνώμη μου, όμως, παρέβλεψε κυρίως τα εξής τρία: Την ταχύτητα με την οποία ο Έλληνας πολίτης απαξιώνει τους πάντες, την παραδοσιακή κυριαρχία του αστικού "κατεστημένου" όπως αυτή εκφράζεται στα Μ.Μ.Ε και την επιχειρηματική δραστηριότητα και την "ανυπαρξία" του κόμματος σ' επίπεδο κατωτέρων στελεχών και.."influencers"!

Μπορεί να υπήρξε σχεδόν "υποδειγματική" η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι ένα σημείο, αλλά ήταν μαθηματικώς βέβαιο πως η Ν.Δ. θα έκανε την "αντεπίθεσή" της και σ' αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, το 2019, η άμεση ή έμμεση επικοινωνιακή πολιτική, δεν φθάνει και οι πολίτες έχουν κουραστεί από το "λιβάνισμα" μέσω "τσιτάτων", ένθεν κακείθεν. Οι Έλληνες θέλουν λύσεις και πραγματοποιήσιμες μεταρρυθμίσεις που, ωστόσο, δεν θα θέτουν σε κίνδυνο ή έστω σε αμφιβολία τις "κατακτήσεις" ετών. Οπωσδήποτε, μετά από δέκα σχεδόν χρόνια οικονομικής ύφεσης, το νεοελληνικό κοινωνικό μόρφωμα- ένα "σχιζοφρενικό" συχνά μείγμα δυτικής νεωτερικότητας και ανατολικού δεσποτισμού που επαφίεται στην..τύχη!-, βρίσκεται σε οριακό σημείο και, υπογείως, "βράζει"..

Εφόσον ο πολίτης δεν έχει να περιμένει σχεδόν τίποτε από άλλες, εναλλακτικές λύσεις προοδευτικής κατεύθυνσης- το ΠΑΣΟΚ μεν "ζει" αλλά έχει προ πολλού εγκαταλείψει το ΚΙΝ.ΑΛ...-, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συμπεριφερθεί με ωριμότητα, ταχύτητα και "ωμή" αποτελεσματικότητα. Καταρχάς, όμως, θα πρέπει να βρει τα "εργαλεία" για να επανακάμψει, στιβαρός και αξιόπιστος, στην "καθημερινή" πολιτική τριβή..Αλλιώς, μπορεί να "στρώσει" το χαλί στην πραγματική του "νέμεση", η οποία δεν λέγεται "Κυριάκος Μητσοτάκης" αλλά "Γιάνης Βαρουφάκης"..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.