Αποψεις

Μητσοτάκης στις Η.Π.Α.: Χειρότερα δεν γίνεται..

Ο επικοινωνιακός και διπλωματικός "όλεθρος" του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. και το "κάζο" πολλών Ελληνικών Μ.Μ.Ε.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δει, πολλές φορές, την καταγραφή της παρουσίας του στις Η.Π.Α. και να μην επαναλάβει αντίστοιχη "εμφάνιση" στο μέλλον. Επίσης, θα πρέπει να καταλάβει, επί της ουσίας όχι "ρητορικά", πως είναι Πρωθυπουργός μιας χώρας που, υποτίθεται, ο ίδιος θέλει να "επαναφέρει" στο καθεστώς μιας "περιφερειακής δύναμης".

Οι τελευταίες αυτές, αν διακρίνονται από κάτι στην εξωτερική τους πολιτική, είναι ο προσεκτικός "οπορτουνισμός", η πολύπλευρη διπλωματία και η, έστω τυπική, προσκόλληση στη "νομιμότητα". Ειδικά, η Ελλάδα θέλει να παρουσιάζεται ως ο κατεξοχήν θεματοφύλακας της "ειρήνης και της σταθερότητας" στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κι εδώ, κάπου, αρχίζουν οι αντιφάσεις και οι αβελτηρίες...

 

 

"Γη και ύδωρ" χωρίς...λόγο!

Απ' όσο γνωρίζουμε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν..."επιβλήθηκε" ως τέτοιος χάρη στην "αμερικανική βοήθεια"..Αλλά, μόνο σ' αυτή την περίπτωση, θα δικαιολογείτο η απόλυτη στήριξη που προσέφερε απέναντι σε μια πράξη- τη δολοφονία του Ιρανού Υποστράτηγου-, η οποία όχι μόνο ήταν δεδομένα αυθαίρετη και προϊόν προσωπικής απόφασης του κ. Τραμπ, αλλά, κατόπιν, λοιδορήθηκε ακόμα και από Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές και ακραιφνείς "Τραμπικούς" παρουσιαστές του τηλεοπτικού δικτύου "Fox News"!

Είναι, φυσικά, εκ των ων ουκ άνευ, πως η Ελλάδα βρίσκεται "δεμένη" στο "άρμα" των Η.Π.Α. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν θα μας έβλαπτε μια πιο "προσεκτική" προσέγγιση και δήλωση εκ μέρους του Έλληνος Πρωθυπουργού. Πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που κανένας ηγέτης της Ε.Ε. δεν είχε εκφραστεί τόσο "θετικά" απέναντι σε μια πράξη που έρχεται σ' αντίθεση με τον καταστατικό χάρτη των δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. αλλά ακόμα και με το ίδιο το Αμερικανικό Σύνταγμα! Εξάλλου, ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων "πέρασε" νόμο που περιορίζει αντίστοιχες "πρωτοβουλίες" από Αμερικανό Πρόεδρο στο μέλλον.. 

Περιττό να θυμίσουμε πως η γεωγραφική μας θέση- αλλά και η γεωπολιτική μας κατάσταση-, καθιστά απαραίτητες τις πολύ καλές σχέσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο..

Να θυμίσουμε πως και η προηγούμενη Κυβέρνηση, βέβαια, έσπευσε να "συμμορφωθεί" με το Αμερικανικό εμπάργκο στο Ιράν- δηλαδή, ένα μέτρο κατά του Κινεζικού οικονομικού επεκτατισμού, συν τοις άλλοις, που "γονάτισε" σε πέντε μήνες την απόλυτα εξαρτώμενη από τις εξαγωγές πετρελαίου Ιρανική οικονομία-, μηδενίζοντας τις εισαγωγές της Ελλάδας από το Ιράν σε πετρέλαιο. Μέχρι το Μάρτη του 2019, κι επί σημαντικό χρονικό διάστημα, παίρναμε 85.000 βαρέλια πετρέλαιο καθημερινά από την Ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία!

 

Τουρκική..."νίλα"..

Σε αυτό το ζήτημα, είχαμε έναν πραγματικό "όλεθρο" για την Ελληνική πλευρά..Από τη μια, οι Η.Π.Α. είχαν διαπράξει κάποιες ώρες πριν μια δολοφονία που, καταρχάς, ευνοεί κυρίως την Τουρκία και από την άλλη...Είπαμε, ο Ερντογάν είναι "φίλος" του κ. Τραμπ! Αυτό, ωστόσο, δεν "εμπόδισε" τους δικούς μας εκπροσώπους να "μεταφράσουν" όπως ήθελαν κάποιες, ασαφείς και θεωρητικές, δηλώσεις "στήριξης" απέναντι μας από Αμερικανούς αξιωματούχους και ν' αναφερθούν σε "διαμεσολάβηση των Η.Π.Α. μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας"- γεγονός που διαψεύσθηκε αμέσως από το Λευκό Οίκο! Κι όμως, νομίζαμε, πως, αν μη τι άλλο, πλέον ξέρουμε "καλά αγγλικά"!

 

 

Η Θεολογική Σχολή της.. Βοστόνης!

Σαφώς και χρειάζεται ενίσχυση το "Ελληνοαμερικανικό λόμπυ", αλλά κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνεται με σχέδιο και όχι χρηματοδοτώντας "επισφαλή" και "αμαρτωλά" ιδρύματα όπως το παραπάνω..Επίσης, θα περιμέναμε άμεση και σαφή ανταπόδοση από Ελληνοαμερικανούς επενδυτές, όσον αφορά την δραστηριότητά τους στην χώρα καταγωγής τους...Φυσικά, πάλι "υποσχέσεις" πήραμε, γενικά και αόριστα..

Η κριτική που ασκήθηκε, διαδικτυακά κυρίως, περί "φτωχής χώρας που δεν έχει περιθώρια τέτοιων κινήσεων", θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "κοντόφθαλμη" εάν, όντως, υπήρχε σχεδιασμός και εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελληνική Κυβέρνηση πως δεν λειτουργεί και "ψηφοθηρικά"..Θυμηθείτε πως πολλοί απόδημοι θα μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Συμπεράσματα:

- Πάμε "ολοταχώς" για συμβιβασμό με την Τουρκία, γεγονός θετικό καταρχάς, αλλά με όρους που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Πιθανότατα, το 2021 να έχει επιλεγεί κι ως ένας κατεξοχήν "θετικός συμβολισμός" για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ημών και των συμμάχων μας,- στο ΝΑΤΟ..- Τούρκων. Η Ιστορία, άλλωστε, βρίθει από "τραγικές ειρωνείες".

- Θα περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απολαμβάνει τεράστιας μιντιακής υποστήριξης  και, ταυτόχρονα, έχει να κάνει μ' ένα απαθές και κουρασμένο από τις..."συγκινήσεις" κοινωνικό σώμα, να προχωρήσει σε ουσιαστικές και μη δημοφιλείς- θεωρητικά- τομές στο εσωτερικό και όχι ν' αναλίσκεται σε μια λίαν "καθωσπρεπιστική" και "πολιτικώς ορθή" διαχείριση της πραγματικότητας. Το "παραμύθι" με τα..τσιγάρα και τα ποτά "πουλάει", αλλά δεν "ταΐζει" κιόλας...

- Ο "κατήφορος" πολλών Ελληνικών Μ.Μ.Ε. έχει φθάσει σ' άλλα επίπεδα..

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.