Αποψεις

ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ: "Η υπόθεση των απορριμμάτων παίρνει νέα τροπή"

Η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, παίρνει νέα τροπή, ύστερα και από τη νέα πρόταση-λύση που εμφανίστηκε στο τραπέζι των συνομιλιών το τελευταίο καιρό.

 


Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μεταξύ των δύο προτάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκείνης των δημάρχων και αυτής της ΤΕΡΝΑ.

 
Η πρόταση αυτή είναι των πέντε πιο μεγάλων πληθυσμιακά Δήμων της Περιφέρειάς μας και περιέχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα όσα περιλαμβάνει η γνωστή σε όλους μας πρόταση της ΤΕΡΝΑ.


Πριν μερικές μέρες 23-3-2016 έγινε η επίσημη παρουσίαση της πρότασης αυτής από τον δήμαρχο του Δήμου Τρίπολης κο Δημήτρη Παυλή, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε μεταξύ των άλλων, ότι με τη νέα αυτή πρόταση-λύση του προβλήματος, συμφωνούν και την αποδέχονται δεκαπέντε περίπου Δήμοι, μικροί και μεγάλοι πληθυσμιακά, της Περιφέρειας.

 
Η πρόταση-λύση αυτή, απ ότι ακούσαμε τη μέρα εκείνη, έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα σε σχέση με τη πρόταση της ΤΕΡΝΑ:

 
1ο.Αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο και εφαρμόζει στη πράξη την ανακύκλωση με τη διαλογή στη πηγή, ανάκτηση όλων των χρήσιμων ανόργανων υλικών και κομποστοποίηση των οργανικών υλικών,  ενώ η πρόταση της ΤΕΡΝΑ μιλάει για διαχείριση σύμμεικτων  σκουπιδιών.

 
2ο. Στοχεύει σε μηδενικό υπόλειμμα από την όλη διαδικασία της διαχείρισης, ενώ η ΤΕΡΝΑ με βάση τη δική της μελέτη μιλάει για 42% υπόλειμμα.


3ο. Έχει χαμηλό κόστος διαχείρισης της τάξης των 30 Ευρώ ανά τόνο, που είναι κατά πολύ χαμηλότερο από εκείνο της ΤΕΡΝΑ, που φτάνει   τα 115 Ευρώ ανά τόνο.

 
4ο. Δεν ζητάει χρηματοδότηση από τα ταμεία των δήμων η του κράτους, αφού τις όποιες δαπάνες θα τις εξασφαλίσει από Ευρωπαϊκά προγράμματα εκτός του ΕΣΠΑ.


Η ΤΕΡΝΑ μιλάει για μία επένδυση συνολικά 150 εκατομμυρίων Ευρώ περίπου, εκ των οποίων 58 εκατομ. περίπου θα βάλει το κράτος από χρήματα του ΕΣΠΑ με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου και τα υπόλοιπα 92 εκατομ περίπου. θα τα βάλει η ΤΕΡΝΑ με δάνεια από τις τράπεζες και με ίδια κεφάλαια.

 
5ο. Η πρόταση-λύση των δημάρχων μιλάει για όλα τα απορρίμματα κάθε είδους και προελεύσεως, όπως αστικά (τα γνωστά σε όλους μας σκουπίδια) βιομηχανικά και τοξικά(όπως απόβλητα ελαιοτριβείων, λημματολάσπη βιολογικών καθαρισμών κλπ), αδρανή (π.χ οικοδομικά μπάζα κλπ), φυτικής προέλευσης (όπως τα κλαδέματα και τα προϊόντα των αποψιλώσεων δηλαδή χόρτα κλπ) και οικιακής χρήσεως (όπως στρώματα, καρέκλες, τραπέζια, ρούχα, υφάσματα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη κλπ) ενώ η ΤΕΡΝΑ μιλάει μόνο για τα αστικά απόβλητα, δηλαδή μόνο για τα γνωστά σε όλους μας κλασικά σκουπίδια και δεν κάνει καμία αναφορά για τα άλλα απόβλητα.


Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνουμε μία επισήμανση της προσοχής μας, γιατί η σύμβαση της ΤΕΡΝΑ μιλάει για απαγόρευση κάθε παράλληλης δράσης από τους Δήμους και εύκολα μπορεί να συμπεράνει ο καθένας μας ότι για την όποια επιπλέον διαχείριση των άλλων αποβλήτων, θα είναι αναγκασμένοι οι Δήμοι να πέσουν  στα νύχια της ΤΕΡΝΑ και σίγουρο είναι, ότι θα συνοδεύεται με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.


6ο. Τα κέρδη από τη διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση τη πρόταση των δημάρχων, θα επιστρέφονται στα ταμεία των δήμων, αφού οι δήμοι θα είναι ο φορέας της διαχείρισης, ενώ με βάση τη πρόταση της ΤΕΡΝΑ θα καταλήγουν ουσιαστικά στα ταμεία της Εταιρείας, αφού αυτή θα είναι ο αποκλειστικός και μοναδικός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων.


Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η πρόταση-λύση των δημάρχων υπερτερεί κατά πολύ σε πλεονεκτήματα για τους δημότες και του δημοσίου συμφέροντος, έναντι της πρότασης της ΤΕΡΝΑ.

 
Ύστερα από τα παραπάνω, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα αυτό, που είναι εκείνο της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, να δούνε με τη πρέπουσα προσοχή τη νέα αυτή πρόταση των δημάρχων και να ζητήσουν από τους δημάρχους αυτούς περισσότερα στοιχεία.

 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο δήμαρχος Τρίπολης κος Δημήτρης Παυλής, ήδη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους μελετητές και τους συντάκτες της νέας αυτής πρότασης και διαβεβαιώνει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα,  η πρόταση αυτή θα είναι καταγεγραμμένη στο χαρτί με κάθε λεπτομέρεια και τότε θα υποβληθεί για συζήτηση στο τραπέζι με κάθε αρμόδιο κυβερνητικό και υπηρεσιακό παράγοντα.



Παράλληλα απ ότι συμφωνήθηκε και στη πρόσφατη συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, κινήθηκε  η διαδικασία αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), έτσι ώστε να περιλαμβάνει στη τελική του μορφή και τη πρόταση αυτή των δημάρχων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση η πρόταση αυτή να πάρει την επίσημη αναγνώριση.

 
Οι δήμαρχοι εν τω μεταξύ δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να διαχειριστούν από μόνοι τους τα απορρίμματά τους, αφού ο νέος ΕΣΔΑ τους αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα και ότι ζητάνε την όποια βοήθεια χρειάζονται από τη κυβέρνηση σε διαδικαστικά θέματα όπως π.χ αδειοδοτήσεις για χωροθέτηση των όποιων εγκαταστάσεων χρειάζονται, προκειμένου να προχωρήσουν στη δική τους διαχείριση των απορριμμάτων τους.

 
Η αλήθεια είναι ότι τα χρονικά περιθώρια, λόγω της τραγελαφικής κατάστασης που επικρατούσε μέχρι πριν λίγο καιρό με την υπόθεση αυτή, έχουν στενέψει υπερβολικά, και τώρα  θα πρέπει οι δήμαρχοι να συντονίσουν τα βήματά τους για να προλάβουν το χρόνο, ο οποίος είναι αδυσώπητος και απαιτεί εγρήγορση.


Η κυβέρνηση δια των αρμόδιων υπουργών έχει δηλώσει ότι θα περιμένει τη πρόταση αυτή των δημάρχων και εφ όσον διαπιστωθεί ότι είναι πιο συμφέρουσα και επιχειρησιακά εφαρμόσιμη, δεν έχει κανένα λόγο να μη την υποστηρίξει και να μη την υιοθετήσει.

 

Τάσος Παπαζαχαρίας
Συντονιστής της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.