Αποψεις

Εκλογές χωρίς..πανηγύρια; Ξεχάστε το..

Mαταίωση των πανηγυριών του Θέρους σημαίνει πως δεν πάμε σ' εκλογές!

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Δεν πιστεύω πως δεν θα γίνουν κάποια, έστω, πανηγύρια, από τα τέλη Ιουλίου έως και τις αρχές Σεπτέμβρη 2020 στην Ελλάδα.

Το πιθανότερο είναι πως θα γίνουν, με αυστηρότερη αστυνόμευση και μέτρα υγειονομικού ελέγχου. Το ότι αναφέρθηκε σε απαγόρευση πανηγυριών ο κ. Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης- κι ένα από τα πιο δραστήρια κυβερνητικά στελέχη όπως πληροφορούμαι, ευτυχώς δε γιατί ο αντίστοιχος Υπουργός έχει αποδειχθεί ο πλέον ανίκανος, έχοντας ν' αντιμετωπίσει σοβαρό ανταγωνισμό απ' άλλους 4-5 επίσης Υπουργούς..-, δεν "λέει" τίποτα.

Η Κυβέρνηση, σε πάμπολλες περιπτώσεις, ανακοινώνει κάτι και μετά τις αντιδράσεις, κάνει "στροφή" - ή.."κωλοτούμπα", αν θέλετε..- 90, 180 ή και 360 μοιρών. Αναλόγως το θέμα και τη.."γωνία"..

Αλλά, ας δεχθούμε πως δεν θα γίνουν πανηγύρια. Αυτομάτως, κάθε "εκλογολογία" θα πρέπει να παύσει. Ποια Κυβέρνηση θα "τολμήσει" να διεξάγει εκλογές, ενώ, πριν, δεν θα έχει "μοιράσει", εμμέσως πλην σαφώς, δωρεάν τροφή, αλκοόλ και "ψυχαγωγία" στο λαό..;

Γιατί, δυστυχώς, αυτή ήταν η κύρια "διάσταση" της συντριπτικής πλειοψηφίας των σύγχρονων πανηγυριών. Να εξασφαλίζουν τη συνέχεια μέρους της πελατειακής αντίληψης, με την οποία έχει "διαποτιστεί" το κοινωνικό σύνολο στην Ελληνική επαρχία και όχι μόνο. Με την "παράδοση" και τα "έθιμα", ελάχιστα πανηγύρια έχουν "υγιή" σχέση. Αντιθέτως, πρόκειται για.."πανδημία"- λέξη της μόδας..- φθήνιας, κακής αισθητικής, κακής οργάνωσης, οικονομικής παρανομίας και αδιέξοδης γραφικότητας. 

Από εκεί και πέρα, υφίστανται θέματα σίγουρα. Τόσο για τους επαγγελματίες που θίγονται, όσο και για ολόκληρες περιοχές, όπως η Τρίπολη λόγω Τεγέας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μεγάλα τα έσοδα που θα χάσει ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, μεγάλο και το πλήγμα στην επισκεψιμότητα του Δήμου Τρίπολης. 

Γι' αυτούς και άλλους λόγους, πιστεύω πως, τελικά, θα γίνουν πανηγύρια, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι ορθολογικό. Από τη στιγμή, όμως, που επισπεύδεται η πλήρης άρση του "lockdown"- όπως αναφέρουν οι πληροφορίες-, οριοθετείται από επιστήμονες ως "λήξη της πανδημίας" η 15η Ιουλίου και, κυρίως, επειδή ήδη δεν υπάρχει σχεδόν κανείς περιορισμός στην κίνηση των πολιτών παρά μόνο "ατομική ευθύνη", θα είναι δύσκολο να πειστεί το κοινωνικό σύνολο και η Εκκλησία- ναι, πάλι η Εκκλησία, αφού τα πανηγύρια έχουν και θρησκευτικό χαρακτήρα, όπως και αντίστοιχα έσοδα..-, πως τα πανηγύρια είναι "επικίνδυνα"..

Φυσικά, όσοι, παραλόγως, θα παραλληλίσουν τα πανηγύρια με άλλες εκδηλώσεις, όπως οι θεατρικές παραστάσεις και οι συναυλίες, προφανώς δεν έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να συγκρίνουν τις εντελώς διαφορετικές αυτές περιπτώσεις εκδηλώσεων. Από την άλλη, είναι βέβαιο πως δεν περιμένουμε και πολλά πράγματα- ποσοτικά και ποιοτικά- αυτό το καλοκαίρι, για πολλούς και διαφόρους λόγους..

Πανηγύρια, πάντως, θα γίνουν, μ' ότι αυτό συνεπάγεται..Μακάρι να διαψευστώ..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.