Αποψεις

Ο Πρωθυπουργός που δεν κάνει την.."πάπια"!

Τα "σενάρια" περί ανασχηματισμού, όσα είναι σχετικώς αξιόπιστα, δείχνουν πως ο κ. Μητσοτάκης αξιολογεί ρεαλιστικά τις αποδόσεις των Υπουργών του.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, θα έχουμε να κάνουμε με "σαρωτικό" ανασχηματισμό, Υπουργούς και Υφυπουργούς που θα δουν την "πόρτα εξόδου" και άλλους που θα μετακινηθούν διότι, απλά, αποδείχθηκαν "ανεπαρκείς" ή "αταίριαστοι" σχετικά με το πόστο που τους ανατέθηκε.

Παράλληλα, η, ορθολογική, "τάση" του Έλληνα Πρωθυπουργού να "ψάχνει" ανθρώπους εκτός του στενού, κομματικού πλαισίου, φαίνεται πως θα ενισχυθεί. Σ' αυτή τη φάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν "φοβάται" τις εσωκομματικές "γκρίνιες". Εδώ που τα λέμε, άλλωστε, υπάρχουν κι άλλες θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που μπορούν να καταληφθούν από τα.."γαλάζια παιδιά"..

Προφανώς, όμως,  όταν ένας Πρωθυπουργός προχωρά σε τέτοιου είδους κινήσεις- εφόσον επιβεβαιωθούν τα "σενάρια", επαναλαμβάνουμε-, αυτομάτως έχουμε και μια "ομολογία αποτυχίας" ή, έστω, "κακής εκτίμησης". Ταυτόχρονα, η υφιστάμενη σχέση μεταξύ Κυβέρνησης και πολλών ΜΜΕ, παρόλο που εμφανίζεται ως ιδιαιτέρως "ευνοϊκή" για την πρώτη, έχει προκαλέσει εφησυχασμό που οδήγησε σε μια σειρά από επικοινωνιακά ατοπήματα. Επιπρόσθετα, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος μεταστροφής της κοινής γνώμης, λόγω της αντικειμενικής πραγματικότητας και των δυσμενών προοπτικών της "πραγματικής" οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει πως είναι σ' εγρήγορση και, κυρίως, δεν είναι "δογματικός". Αναγνωρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, τα λάθη του και δεν είναι, μέχρι τώρα, λίγα..

Η "ευελιξία" του κ. Μητσοτάκη

Είναι θετικό για τη χώρα το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης δεν "φοβάται" να διορθώσει τα "κακώς κείμενα" της Κυβέρνησής του, χωρίς- φαινομενικά- να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει, ακόμα, "πίεση" από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αξιωματικής ή άλλης. Η έλλειψη αυτή είναι αρνητική για το ίδιο το δημοκρατικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα "αλαζονείας", "κατάχρησης εξουσίας" και "ασυδοσίας" από την πλευρά προσκείμενων στην Κυβέρνηση παραγόντων. 

Ήδη έχουν υπάρξει τέτοια φαινόμενα και κάποιοι απ' αυτούς που "εξετέθησαν", είναι στη "μαύρη λίστα" του Πρωθυπουργού..

Οι εσωκομματικές "ισορροπίες" 

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολιτικό κόμμα εξουσίας που, όπως όλα τ' αστικά αντίστοιχα, οφείλει να είναι "πολυσυλλεκτικό", εφόσον επιθυμεί να βρίσκεται σε θέση ισχύος. Αναπόφευκτα, λοιπόν, εντός του Υπουργικού Συμβουλίου θα πρέπει να υπάρχουν και πολιτικά στελέχη που εκφράζουν τα "μέρη" που συνθέτουν το "όλον", ασχέτως των βασικών κατευθύνσεων που καθορίζονται από την ηγετική ομάδα- και, μάλιστα, μες τις συνθήκες που επιβάλλει ένα "επιτελικό κράτος."

Συνεπώς, θα πρέπει να εκπροσωπείται στην Κυβέρνηση και η "λαϊκή δεξιά"- δηλαδή, το πιο "λαϊκιστικό" κομμάτι της συντηρητικής παράταξης-, ακόμα και το μέρος εκείνο του κομματικού συνόλου που ρέπει προς την "άκρα δεξιά". Συνακόλουθα, στελέχη όπως οι κ. Βορίδης και Γεωργιάδης, δύσκολα θα δουν τον εαυτό τους εκτός Κυβέρνησης, ακόμα και αν η "απόδοσή" τους είναι πολύ κάτω του μετρίου- που είναι!

Οιοσδήποτε σχετικά αντικειμενικός παρατηρητής, θα κατέληγε στο συμπέρασμα πως, μέχρι τώρα, η εν γένει "εικόνα" που εμφανίζει η συνολική Κυβερνητική πολιτική είναι, εν πολλοίς, άνιση, ασυνεχής και στηρίζεται στις, ατυχέστατες, επιδείξεις "πυγμής" εκ μέρους των σωμάτων ασφαλείας, τις "μαξιμαλιστικές" και "μελοδραματικές" ανακοινώσεις θεωρητικού τύπου και τον "έλεγχο" της πληροφορίας, μέσω ακόμα και της "εθελοντική" λογοκρισίας. Υπάρχουν, φυσικά, εξαιρέσεις, οι οποίες αναδείχθηκαν εν μέσω "κρίσεων", αλλά η "μεγάλη εικόνα" είναι απογοητευτική. Πιθανώς δε αυτό να οφείλεται, μεταξύ άλλων αιτιών, ακριβώς στο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι "υποχρεωμένος" να "ανέχεται" καταστάσεις και φαινόμενα που "πηγάζουν" από τις αντιδραστικές και παρωχημένες νοοτροπίες που διατρέχουν μεγάλο μέρος του κόμματός του.

Το "αγκάθι" της απλής αναλογικής

Παρότι το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η "αναδιάταξη" της μετά το πέρας της πανδημίας, το ζητούμενο στην πολιτική "σκακιέρα" είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ξεπεράσει τον "σκόπελο" της διενέργειας πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα γίνουν μόνο και μόνο για ν' "ακυρωθεί", εν τοις πράγμασι, η εφαρμογή της απλής αναλογικής. 

Ο χρόνος της διεξαγωγής των εκλογών αυτών θα καθοριστεί από την πρόοδο της παρούσας κρίσης και τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης. Εάν κριθεί πως η Ελληνική Οικονομία κινείται "οριακά" μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και τα μέτρα στήριξής της, εσωτερικά ή "εξωτερικής προέλευσης", δεν επαρκούν, τότε οι μεθοδεύσεις θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να δοθεί πολιτική λύση πριν τον ερχόμενο χειμώνα- όταν και θα φανούν οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις του "lockdown" επάνω στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στα κρατικά έσοδα. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.