Αποψεις

Ντρεπόμαστε και προβληματιζόμαστε! (PHOTOS)

Όχι. Δε χαιρόμαστε καθόλου. Δεν τιμά κανέναν σε αυτή την πόλη αυτή η πράξη.

 

Πριν από 4 μήνες, αποφάσισαν κάποιοι να... "εκφραστούν". Στην πλατεία Πετρινού. Στον τοίχο του πολιτιστικού κοσμήματος της Τρίπολης, του Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου. Με μαρκαδόρο. Αυτό, που έγραψαν, είναι εκτεθειμένο σε κοινή θέα. Εδώ και 4 μήνες... Παιδιά περνούν από μπροστά ή παίζουν εκεί και, κρυφογελώντας, "μαρτυρούν" στη μαμά τους και στον μπαμπά τους την "απαγορευμένη λέξη που διαβάσανε". Έφηβοι και ενήλικες απολαμβάνουν τον καφέ τους σε χώρο εστίασης ακριβώς απέναντι, με θέα... αυτό, που βλέπετε.

 

Κάποιοι σίγουρα γελάνε.

Κάποιοι σκέφτονται: "Πω, πω, τι να έχει γίνει άραγε;" ή "Ποιος εκτέθηκε και τσαντίστηκε;"

Κάποιοι σίγουρα προβληματιζόμαστε!

 

 

Ας μη σταθούμε στην ασέβεια απέναντι στην ιστορία και την πολιτιστική αξία του κτιρίου. Ας μη σταθούμε στην απραξία της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τον καθαρισμό του τοίχου. Ας μη σταθούμε στο όνομα του διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης. Άλλωστε, δεν είναι αυτό το θέμα.

 

Το θέμα είναι η ελευθερία έκφρασης και η δημοκρατικότητα, που διέπουν τόσο τα μέσα ενημέρωσης, όσο και τους αναγνώστες τους! Το θέμα είναι, αν έχει κανείς το δικαίωμα, να "εκφράζεται" πρωτίστως με τέτοιον τρόπο και δευτερευόντως σε τέτοιο σημείο.

 

Αναρωτιόμαστε, τι μπορεί, να ήταν τόσο στρεβλό και κακό, που να προκάλεσε τέτοια... "αντίδραση". Γιατί δεν πιστεύουμε, πως κάτι απλό θα προκαλούσε τέτοιο σχολιασμό. Σχολιασμό, που προτίμησαν κάποιοι να κάνουν σε δημόσια θέα, στον τοίχο ενός κτιρίου που αποτελεί πολιτισμικό κόσμημα για όλη την περιοχή και στεγάζει θεατρική σκηνή. Μιλάμε δηλαδή για χώρο τέχνης! Και η τέχνη δε φιμώνεται ποτέ! Η τέχνη είναι η πλέον ελεύθερη μορφή έκφρασης!

 

Αναρωτιόμαστε, αν το διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, που "στήθηκε στον τοίχο", θα πρέπει να "προσέχει" τι γράφει. Αν θα πρέπει να ελέγχεται το τι γράφει. Σαφώς! Όπως οφείλει να συμβαίνει με κάθε μορφή και πηγή ενημέρωσης!

 

Δεν επιτρέπεται, όμως, σε καμία των περιπτώσεων να λογοκρίνεται κάποιο μέσο ενημέρωσης. Δεν επιτρέπεται τέτοιου είδους "συμπεριφορά" σε μία ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα!

 

Στη χώρα, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και όπου δικαίωμα στον αντίλογο και την κατάθεση της άποψής του απέναντι και στον πιο ισχυρό άντρα, είχε και ο τελευταίος πολίτης!

 

"Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου" είπε κάποτε ο Όττο φον Μπίσμαρκ, ο πρώτος καγκελάριος της τότε Γερμανικής Αυτοκρατορίας (1871). Ασχέτως με τις πολιτικές πεποιθήσεις του εν λόγω πολιτικού, τα λόγια του έχουν ενστερνιστεί πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο. Όχι όμως όλοι!

 

Όχι ο συμπολίτης μας, που επέλεξε να λύσει τις διαφορές του με το συγκεκριμένο διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης ή να... κάνει πλακίτσα με αυτόν τον τρόπο! Γιατί εδώ πλέον μιλάμε για στέρηση ελευθερίας έκφρασης! 

 

Μιλάμε για ανοχή από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής σε τέτοιες συμπεριφορές, που υποδεικνύουν ιδεολογίες παλαιότερων εποχών. Μία Δημοτική Αρχή, που το λιγότερο που μπορούσε να έχει κάνει, είναι να έχει καθαρίσει αυτόν τον τοίχο. Όχι "κρύβοντας" αυτό, που γράψανε κάποιοι επάνω του, αλλά δείχνοντας το λάθος στους δράστες. Προστατεύοντας το κόσμημα της Τρίπολης. Προστατεύοντας την ελευθεροτυπία! Αντί αυτού, "επιτρέπει" την αυθαιρεσία των πολιτών και σε αυτό το επίπεδο.

 

Θέλουμε τα μέσα ενημέρωσης να σέβονται τον αναγνώστη και τον ακροατή τους - και αυτό κάνουμε μέσα από τη διαδικτυακή μας σελίδα και τη ραδιοφωνική μας συχνότητα. Θέλουμε και ο αναγνώστης και ο ακροατής να σέβονται τα μέσα ενημέρωσης!

 

Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση και στην ελεύθερη κριτική! Κανείς μας, όμως, δεν έχει δικαίωμα στη λογοκρισία της είδησης ή του αντίλογου!

 

Αρκεί πάντα να διέπονται και τα δύο από ηθικούς κανόνες!

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.