Αθλητικα

Ταξίδι στους καταρράκτες της μυθικής Νέδας

Για άλλη μια φορά θα ταξιδέψουμε λίγο μακρύτερα , για να γνωρίσουμε τους καταρράκτες της μυθικής Νέδας.

 

 

Η κοινότητα Φύση και Περιπέτεια διοργανώνει εκδρομή - πεζοπορία μέσα από ένα μαγευτικό τοπίο, την Κυριακή 24 Ιουλίου.

 

Το ποτάμι αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Λύκαιο κοντά στο χωριό Πέτρα στα όρια Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Διανύει 32 χιλιόμετρα και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στην περιοχή Ελαία κοντά στην Κυπαρισσία.

 

Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Πλατάνια και θα έχει διάρκεια 4 ώρες μέχρι τους Καταρράκτες και επιστροφή. (συνολική απόσταση 10 χιλ.).

 

Η διαδρομή στο 80% της απόστασης θα είναι σε Δασικό δρόμο και το 20% σε μονοπάτι.

 

Στην επιστροφή τα 4χιλ. θα είναι ανηφορικά σε δασικό δρόμο με Υ.Δ. +360μ., που σημαίνει ότι και λόγο της ζέστης που πιθανών να έχει θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση και ο καθένας θα πρέπει να εκτιμήσει τις δυνάμεις του. Για αυτό τον λόγο στην επιστροφή θα υπάρχει όχημα μεταφοράς (διαμορφωμένο αγροτικό, το ταξί της Νέδας) που όποιος θέλει μπορεί να το χρησιμοποιήσει με κόστος 3€ κατά άτομο .

 

Γοητευτικό και απρόβλεπτο σε καλεί να γίνεις ένα με τη φύση σ΄ένα οργιαστικό παιχνίδι των αισθήσεων, μέσα σε ένα παρθένο τοπίο .Πότε ορμητικό, πότε γαλήνιο κυλά και χάνεται σε βαθιές σπηλιές και θέλει τόλμη να το ακολουθήσεις στη σκοτεινή πορεία του.

 

Ξύλινες πινακίδες, αυτοσχέδια σκαλοπάτια και ζωγραφισμένα στο χέρι βελάκια δείχνουν τον δρόμο. Το κελάρυσμα του νερού που καλύπτει τον ήχο των βημάτων στο πρώτο μισό της διαδρομής δίνει σιγά σιγά την θέση του στον θόρυβο του καταρράκτη οι νύμφες, θαρρείς και θα ξεπεταχτούν μπροστά σου καθώς βαδίζεις το φιδογυριστο μονοπάτι . . Μέχρι που, πίσω από την τελευταία στροφή του μονοπατιού, ο θόρυβος δυναμώνει και το σκηνικό αλλάζει, από βαθυπράσινο σε τιρκουάζ. Μια φυσική πισίνα βγαλμένη από την κινηματογραφική Γαλάζια Λίμνη γεμίζει από τα νερά του καταρράκτη ο οποίος πέφτει με θόρυβο από τα βράχια που την πλαισιώνουν. Ένα ξύλινο γεφυράκι την διασχίζει, επεκτείνοντας την διαδρομή. Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει ο παράδεισος, σκέφτεσαι. Μέχρι να δεις τον δεύτερο καταρράκτη της Νέδας και να αλλάξεις γνώμη σε καλεί να βουτήξεις μέσα και να καθαρίσεις την ψυχή σου από τα βάρη και τα άγχη της καθημερινότητας .

 

Στην μια πλαγιά βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς και λίγο πιο πάνω η εσοχή, όπου σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα.

 

Μυθολογία

Η Νέδα ήταν κόρη του Ωκεανού, και μια από τις τρεις νύμφες που ανέθρεψαν τον Δία στην Αρκαδία. Το ποτάμι που πήρε το όνομά της δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον μύθο, όταν η Ρέα χτύπησε με ένα ραβδί την άνυδρη γη. 

 

Ναϊάδες ή νύμφες, τα ξωθιά της λαϊκής μας παράδοσης, οι νεράιδες, πανέμορφες νεαρές γυναικείες μορφές με θεϊκή καταγωγή που δεν ήταν αθάνατες αλλά ζούσαν πάρα πολλά χρόνια κοντά στις πηγές και στα ποτάμια και τρέφονταν με αμβροσία. Προστάτιδες της νιότης, των παρθένων και των αρραβωνιασμένων.

 

Μία από αυτές, η Νέδα έδωσε τ΄ όνομά της στο ποτάμι. Κι όπως κάθε θηλυκό θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να το προσεγγίσεις και να το κατακτήσεις.

 

Υψομετρικά Ανάβασης: ~ +360

Υψομετρικά Κατάβασης: ~ -360

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Κυριακή 24 Ιουλίου, πρωί στις 6.30 στο γνωστό σημείο (Θηβών 222 και Σωκράτους , φούρνος τα Γιάννενα) 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Κυριακή βράδυ στις 10 περίπου

 

Και δεν ξεχνάμε Μαγιό, Φωτογραφικές ,καλή διάθεση ,χαμόγελα . 

Για την κράτηση θέσεων στείλτε μήνυμα μέσω inbox ή επικοινωνήστε στα τηλ:

6932967222 Vodafone – 6936216921 wind ΝΙΚΟΣ – και 6938523538 cosmote ΚΑΤΕΡΙΝΑ Oι κρατήσεις των θέσεων γίνονται με την καταβολή των χρημάτων, που θα γίνουν μέχρι τις 19/06/2016 στους διοργανωτές.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

- Σακίδιο πλάτης , νερό, σνακ , πεζοπορικά μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια, μαγιό ,καπέλο, γυαλιά ηλίου, επιπλέον ρουχισμός και παπούτσια για την επιστροφή (καλό θα είναι να τα αφήσουμε στο πούλμαν).

- Το όχημα μεταφοράς θα μας περιμένει στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας στο χωριό Πλατάνια , οπότε αφήνουμε στο όχημα ότι δεν μας είναι απαραίτητο για την πεζοπορία.

Κόστος συμμετοχής: 17€ !! Συν 3€ για όσους στην επιστροφή χρησιμοποιήσουν το διαμορφωμένο αγροτικό .. (το ταξί της Νέδας) 

Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει: 

-τη μεταφορά μας προς και από τον προορισμό μας

-τις διαδρομές

-διόδια

-ότι άλλο απαιτείται για την πραγματοποίηση της εκδρομής 

 

Το κόστος δεν περιλαμβάνει: 

-το φαγητό.

Κάθε συμμετέχων σε πεζοπορία της παρέας μας έχει την αποκλειστική του ευθύνη

 

Ακυρώσεις 4 μέρες πριν την πεζοπορία δε θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων διότι θα έχουν κλειστεί τα πούλμαν.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.