Διαφορα

Μέγας Εσπερινός στην Ιερά Μονή Ελώνης (φωτο)

Η μέρα αυτή είναι αφι­ερωμένη στην εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στα  Άγια των Αγίων.

 

Η Παράδοση μας αναφέρει ότι ο Ιωακείμ και η  Άννα έλαβαν από τον Θεό, ως απάντηση των προσευχών τους και ως αμοιβή των αρετών τους, την Μαρία. 

 

Εκείνοι με την σει­ρά τους αφιέρωσαν το παι­δί τους, την Μαρία, στον Θεό, κι όταν εκείνη έγινε τριών ετών, προσεφέρθηκε στον Ναό. Ιερείς του Ναού την παρέλαβαν και την οδήγησαν στα  Άγια των Αγίων. Εκεί παρέμεινε για δώ­δεκα έτη, με μοναδικό έργο τη μελέτη του λόγου του Θεού, την προσευχή και την υπηρεσία προς τον Ναό.

 

Αυτήν την εορτή τιμούμε ιδι­αιτέρως στην ιερά μας Μητρόπολη στο ιερό Μετόχι της Παναγίας της Ελώνης στο Λεω­νίδιο της Κυνουρίας. 

 

Την παραμο­νή της εορτής, Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομοσ υποδέχθηκαν στην είσοδο της πόλης του Λεωνιδίου την ιερή εικόνα της Παναγίας της Ελώ­νης. Κληρικοί της περιοχής καί πλήθος πιστών από την Αρκα­δία και τη Λακωνία ανέμε­ιναν από νωρίς την έλευση της εικόνας από την ιερά μονή.

 

Η θαυματουργός εικόνα μεταφέρ­θηκε με πομπή ως το Μετόχι της Μονής στο Λεωνίδιο και στη  συνέχεια ψάλθηκε Μικρός Παρακλητικός Κα­νόνας προς την Παναγία μας και ακολούθησε κήρυγμα για την  εορτή καθώς  και  Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. 

 

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Αλέξανδρο και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο. 

 

Μετά την Θεία Λειτουργία, σύμφωνα με το έθιμο, η ιερή εικόνα της Πα­ναγίας της Ελώνης θα λιτανευθεί στους δρόμους της πόλης του Λεωνιδίου και, τέλος, για μία ακόμη χρονιά με την ευγενή απόφαση της διοικούσας επιτροπής της ιερής μονής, θα διατεθεί το χρηματικό ποσό, το οποίο αναλογούσε στην από χρόνων καθιερωμένη εόρτια τράπεζα, ως εκπαιδευτικό βοήθημα προς αριστούχους μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΕΠΑΛ Λεωνιδίου, με κριτήριο, πέραν του αρίστου της μαθητικής επίδοσης, το χαμηλό εισόδημα των οικογενειών τους.

 

Ευχόμαστε η Παναγία η Έλωνα να είναι βοήθεια σε όλους.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.