Διαφορα

Μην το κρατάς μυστικό...

Έχεις πέσει θύμα βίας ή ξέρεις κάποια άλλη γυναίκα που να έχει κακοποιηθεί; Μην το κρατάς μυστικό. Λύσε την σιωπή. Μην ντρέπεσαι, μη φοβάσαι να μιλήσεις. Άλλωστε δε φταις εσύ για αυτό. Ζήτα βοήθεια και βγάλε τη βία από τη ζωή σου. 

 

 

Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. 1 στις 3 γυναίκες, το 33% των γυναικών δηλαδή, κάποια στιγμή θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή θα κακοποιηθεί από το σύντρoφό της με κάποιον άλλον τρόπο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Για να καταλάβεις πόσο σοβαρό είναι το θέμα, οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία. Και δυστυχώς ακόμα και σήμερα, το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα. 

 

Να συζητήσουν το πρόβλημά τους και να ζητήσουν βοήθεια παροτρύνουν τις κακοποιημένες γυναίκες και οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, που έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. "Θέλουμε οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας να λύσουν τη σιωπή τους, να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνες. Ότι έχουν κάποιον στον οποίο μπορούν να μιλήσουν. Γι' αυτό και κάναμε τη φωτογράφιση με δημοσιογράφους, πρόσωπα που είναι οικεία στην καθημερινότητα των γυναικών μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του διαδικτύου κτλ. Η ενημέρωση θα συνεχιστεί με ημερίδα στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με τη συμμετοχή εγκεκριμένων επιστημόνων και των κυριών που συμμετείχαν στη φωτογράφιση, για να μεταφέρουν κι αυτές το μήνυμά τους" τόνισε στο iPop η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Ανατολή Κωνσταντινίδου.   

 

Στην χώρα μας, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, όπως επισημαίνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, η οποία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη από σήμερα έως και τις 2 Δεκεμβρίου. Δες εδώ την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. 

 

Το 85% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι Ελληνίδες, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας. Το 26% από αυτές τις γυναίκες είναι απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 46% έγγαμες με παιδιά και το 52% άνεργες και κακοποιούνται από τον πρώην ή νυν σύζυγο σύντροφο. Το 80% των γυναικών αυτών αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, το 3% σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ενώ το 11% ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

 

Αν έχεις πέσει θύμα βίας ή ξέρεις κάποια γυναίκα που να έχει κακοποιηθεί, μπορείς να επικοινωνήσεις με την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, όπου ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι παρέχουν βοήθεια όλο το 24ωρο ή να τους στείλεις e-mail στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Πηγή: ipop.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.