Διαφορα

Πελοπόννησος: Αναγκαία η προβολή της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός

Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας μιας Ελκυστικής Τουριστικής και Αναπτυξιακής Ταυτότητας που να εκπροσωπεί όλη την Πελοπόννησο ως Ενιαία Γεωγραφική Περιφέρεια.

 

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου, Γεράσιμου Ζαχαρόπουλου,πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2017, στο ξενοδοχείο Marily στον Πύργο Ηλείας,κοινή σύσκεψη μεταξύ του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) και των Τοπικών Συλλογικών Επαγγελματικών Φορέων, με θέμα την Τουριστική και Οικονομική Ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στην σύσκεψη εκ μέρους του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ, Κων/νος Μαρινάκος,ο Αντιπρόεδρος Α΄, Δημήτρης Πολλάλης, ο Γενικός Γραμματέας, Πέτρος Κουτσόπουλος, ο αναπλ. Γενικός Γραμματέας, Δημήτριος Διαμαντόπουλος και το Μέλος,Ιωάννης Μαμούσης. Εκ μέρους των Τοπικών Συλλογικών Φορέων παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας,  Κώστας Νικολούτσος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Λεωνίδας Βαρουξής, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Κώστας Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ταξί Πύργου, Χρήστος Μπαλάσκας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου και μέλος του ΕΒΕ Ηλείας, Σάκης Μπουλούτας καθώς και η εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου Pyrgos Travel, Κάτια Ανδρούτσου.

 

Η εν λόγω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δράσεων του Τ.Ο.Π. αναφορικά με την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση της αναγκαιότητας δημιουργίας μιας ενιαίας τουριστικής και αναπτυξιακής ταυτότητας για την Πελοπόννησοκαι παράλληλα της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων με την αναπτυξιακή διαδικασία  φορέων, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην σπουδαιότητα της ανάπτυξης διατομεακών συνεργασιών μεταξύ του τουρισμού και του πρωτογενή τομέακαθώς και της ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού στρατηγικού τουριστικού σχεδιασμού για την Πελοπόννησο, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με στοχευμένες ενέργειες και τακτικό προγραμματισμό που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ποιοτική αύξηση της τουριστικής ζήτησης και τη διάχυση των αποτελεσμάτων της τουριστικής δραστηριότητας,σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

 

Θωρείται αναγκαία πλέον η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ικανού και αποτελεσματικού σχεδίου τουριστικού μάρκετινγκ, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα  ένα ζητούμενο για την Πελοπόννησο στο σύνολό της, μέσω του οποίου καλούνται να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι στρατηγικοί στόχοι και τα μέσα προβολής και προώθησης,  που να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους περιοχών και την ποικιλομορφία των προορισμών, με έμφαση στην ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην στήριξη της δημιουργικής βιομηχανίας και του σύγχρονου Πολιτισμού.

 

Από την άλλη η διασύνδεση του τουρισμού και του αγροτοδιατροφικούτομέα, με στραμμένο πάντα το νου στο περιβάλλον, στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, προϋποθέτουν πολιτικές οριζόντιας οργάνωσης των πολιτιστικών στοιχείων και τουριστικών πόρων της κάθε περιοχής, υπό την μορφή πολιτιστικών διαδρομών και κάθετης οργάνωσης με ένταξη των πολιτιστικών αυτών διαδρομών σε διάφορες αλυσίδες προϊόντων και υπηρεσιών. Σημαντική επίσης κρίθηκε από όλους η αναγκαιότητα ανάπτυξης πολιτικών εκπαίδευσηςτων εργαζομένων και των επιχειρηματιών του ξενοδοχειακού τομέα και η ανάπτυξη διευρυμένων πολιτικών απασχόλησης στον τουρισμό με προσανατολισμό την διατήρηση θέσεων εργασίας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

 

Τέλος, πεποίθηση όλων των παρευρισκομένων είναι ότι, τόσο η τουριστική όσο και η γενικότερη αναπτυξιακή πορεία της Πελοποννήσουεξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τη σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων στην αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και στην αξιοποίηση πρωτοβουλιών, οι οποίες θα αποτελέσουν την μήτρα συνεργατισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων του δημόσιου, κοινωνικού και ιδιωτικού τομέα, στα πλαίσια μιας αποτελεσματικής αναπτυξιακής πολιτικής. Μέσα από μια τέτοια διαδρομή είναι βέβαιον ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι με την ανάπτυξη  φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα είναι στενά συνδεδεμένοι με την πραγματική οικονομία του τόπου και λειτουργώντας μέσω συνεργειών σαν μια“επιχειρηματική” μονάδα, θα είναι σε θέση να κινητοποιούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλους τους διαθέσιμους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, ώστε να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε προστιθέμενη κοινωνική αξία, σε νέο κοινωνικό πλούτο, σε εισοδήματα και απασχόλησηαλλά και σε ποιότητα ζωής για τους κατοίκους των περιοχών.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.