Διαφορα

Όριο τα 2.000 ευρώ για όλες τις συντάξεις

Παρακρατήσεις των συντάξεων...

 

Από τον ερχόμενο Απρίλιο οι συντάξεις όσων λαμβάνουν ποσό άνω των 2.000 ευρώ μεικτά, αν πρόκειται για μια σύνταξη ή 3.000 ευρώ αν λαμβάνουν περισσότερες από μια συντάξεις θα καταβάλλονται μειωμένες καθώς ο ΕΦΚΑ θα παρακρατήσει αναδρομικά από την 1/6/2016 κάθε ποσό που ξεπερνά τα νέα πλαφόν. Η παρακράτηση θα γίνει σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και σε όσους μετά των Ιούνιο 2016 έχουν λάβει ποσά συντάξεων πάνω από τα νέα όρια.

 

Τα πλαφόν που μειώνουν τις υψηλές συντάξεις στα 2.000 ευρώ και στα 3.000 ευρώ (αντί των 2.774 ευρώ που ήταν για μια κύρια σύνταξη και 3.360 ευρώ για τις πολλαπλά καταβαλλόμενες έως και την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικο΄θ), θα ισχύουν, με βάση το νόμο, έως τις 31/12/2018, δηλαδή μέχρι και τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου. Τα πλαφόν θα ισχύσουν και για τους διπλοσυνταξιούχους αφού από την 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ καταβάλει αθροιστικά τις δύο σε μία σύνταξη.

 

Σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, μέχρι το τέλος του 2018, η ατομική σύνταξη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 1.767 ευρώ καθαρά (2.000 ευρώ μικτά) και τα 3.000 ευρώ εάν πρόκειται για άθροισμα συντάξεων.

 

Ετσι οι αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, μέχρι ποσού δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ παρακρατούνται με απόφαση της/του Προϊσταμένης/ου της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τα ποσά των συντάξεων, που θα καταβληθούν κατά τους επόμενους μήνες σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή τους.

 

Κάθε μία από τις ανωτέρω μηνιαίες δόσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα δέκατο (1/10) του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για συντάξεις μέχρι το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000) ευρώ και το ένα έκτο (1/6) του ακαθαρίστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των χιλίων (1000) ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί υπολείπεται του ποσού των πενήντα (50) ευρώ.

 

Σε περίπτωση παύσης της καταβολής της σύνταξης για οποιοδήποτε λόγο, προ της ολοσχερούς εξόφλησης του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, το τυχόν υπόλοιπο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».

 

Με βάση τα ανωτέρω, τα ποσά που έπρεπε να μην καταβάλλονται από 1.6.2016 κατ’ εφαρμογή της κοινοποιούμενης διάταξης, θα συμψηφίζονται με τις καταβαλλόμενες συντάξεις σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και μέχρι την εξόφληση ως εξής: α) για το μέρος του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας σύνταξης μέχρι τα 1.000 € , παρακρατείται το ένα δέκατο (1/10) αυτής β) για το υπερβάλλον των 1.000 € ακαθάριστο ποσό μηνιαίας σύνταξης, παρακρατείται το ένα έκτο (1/6) αυτής.

 

Σε κάθε περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί υπολείπεται του ποσού των 50 €.

 

Στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ επισημαίνεται ότι η παρακράτηση θα ισχύει μέχρι τις 31.12.2018, δηλαδή εφαρμόζεται μέχρι και τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου του έτους αυτού.

 

Πηγή:dikaiologitika.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.