Διαφορα

Αυτά είναι τα δικαιολογητικά για να γλιτώσετε από έξτρα φόρους

Άπειρα δικαιολογητικά...

 

Έως 44 δικαιολογητικά (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, αποδείξεις και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία) μπορεί να χρειαστεί να μαζέψει φέτος ένας φορολογούμενος για να αποδείξει ότι δικαιούται φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου εισοδήματος και για να αποφύγει τις "παγίδες" των τεκμηρίων, στο πλαίσιο της διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης.

 

Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα όσα αναγράφονται στην φορολογική δήλωση πρέπει να συγκεντρώνονται και να φυλάσσονται από τον φορολογούμενο σπίτι του. Πρέπει δε να προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΥΟ σε περίπτωση ελέγχου της δήλωσής του.

 

Εφόσον κάποια από τα δικαιολογητικά έχουν συνυποβληθεί με δηλώσεις προηγούμενων ετών στην ίδια ΔΥΟ ή έχουν διαφυλαχθεί σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής και δεν έχει επέλθει κάποια μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτά δεν απαιτείται η έκδοση νέων δικαιολογητικών. 

 

Σε περίπτωση ελέγχου και εφόσον έχουν ήδη προσκομιστεί δικαιολογητικά με ισχύ και στο τρέχον φορολογικό έτος που αφορούσε σε κάθε συγκεκριμένο δικαιολογητικό που τυχόν υποβλήθηκε και ότι δεν έχει επέλθει μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτό.

 

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη ειλικρίνειας των στοιχείων που αναγράφονται στη δήλωση είναι τα εξής:

 

- Σε περίπτωση δήλωσης στο Ε2 ακινήτου κενού για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, φωτοαντίγραφα των λογαριασμών ΔΕΗ ή ύδρευσης ή κονόχρηστων, κ.λπ.

 

- Για απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, των συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

 

- Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή διαζευκτήριο σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται ως προστατευόμενα μέλη του τέκνα, αδερφούς και ανήλικους συγγενείς του μέχρι τρίτου βαθμού.

 

- Βεβαίωσης σχολής ή ΙΕΚ από την οποία προκύπτει ότι τα ενήλικα τέκνα σπουδάζουν, εφόσον έχουν ηλικία έως 25 ετών και θεωρείται ότι αυτά βαραίνουν τον φορολογούμενο.

 

- Στοιχεία που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, την ηλικία και τον βαθμό συγγένειας προσώπων τα οποία ο φορολογούμενος επικαλείται ότι τον βαρύνουν.

 

- Για την απόδειξη διάστασης των συζύγων, απαιτείται αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή για διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας για συναινετικό διαζύγιο ή σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτά οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τη χωριστή διαβίωση των συζύγων.

 

- Για την απόδειξη καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε Ταμεία ασφάλισης του υποχρέου απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα.

 

- Για την μείωση του φόρου κατά 200 ευρώ για φορολογούμενο ή εξαρτώμενο μέλος της οικογενείας του ανάπηρο κατά 67% γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

 

- Για τη μείωση του φόρου κατά 200 ευρώ για φορολογούμενο ή εξαρτώμενο μέλος της οικογενείας του που είναι ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης ή θύμα πολέμου, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

 

- Για αξιωματικούς οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας που τους χορηγεί τις αποδοχές τους.

 

- Για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, βεβαίωση από τον οικείο συνταξιοδοτικό φορέα ότι ο φορολογούμενος έχει αναγνωριστεί ως θύμα τρομοκρατικής ενέργειας και συνταξιοδοτείται για το λόγο αυτό.

 

- Για την απόδειξη εξόδων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις απόδειξη λιανικών συναλλαγών εκδοθείσα από τον ιατρό ή φυσικοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή, κ.λπ.

 

- Για την απόδειξη ακινησίας αυτοκινήτου ή δίτροχου χρειάζεται βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ.

 

- Για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης των αυτοκινήτων τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για άτομα με αναπηρία 67% και άνω, γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας.

 

- Για τη μη εφαρμογή τεκμηρίου διαβίωσης σε αυτοκίνητο-αντίκα που δεν φέρει συμβατικές πινακίδες, απαιτείται πιστοποιητικό αυθεντικότητας.

 

- Για την απόδειξη της καταβολής των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, η απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής.

 

 

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.