Διαφορα

Λυρίδες!

Σμήνος μετεώρων, που εμφανίζονται την άνοιξη στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

 

Είναι γνωστά και ως διάττοντες αστέρες ή πεφταστέρια. Το ακτινοβόλο σημείο των Λυρίδων βρίσκεται στα όρια των αστερισμών της Λύρας και του Ηρακλή.

 

Η Γη συναντά το σμήνος κάθε χρόνο από τις 19 έως τις 25 Απριλίου. Οι πτώσεις των Λυρίδων για το 2017 θα κορυφωθούν το βράδυ της 22ας Απριλίου και τα χαράματα της 23ης Απριλίου, ενώ θα είναι ορατές έως τις 25 του μηνός, εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

 

Στην κορύφωση του φαινομένου εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται από 5 έως 20 μετέωρα ανά ώρα, με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Ενίοτε δημιουργούνται φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, τα οποία παραμένουν ορατά στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα.

 

Κάθε 12-16 έτη, η "βροχή" των διαττόντων αστέρων είναι πολύ εντονότερη των άλλων ετών (τα πεφταστέρια φθάνουν ακόμη και τα 100 ανά ώρα), γεγονός που φανερώνει ότι η Γη διέρχεται από πυκνότερο τμήμα του σμήνους.

 

Πηγή: sansimera.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.