Διαφορα

Αδικημένοι οι "παλαιοί" συνταξιούχοι

Οι "παλαιοί" συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή έχουν βγει στη σύνταξη με παλαιότερες νομοθετικές διατάξεις, δεν θα καρπωθούν την… ευεργετική επίδραση του ΔΤΚ.

 

Η χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, που θα προκύψουν μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό, μπορεί να έλυσε ένα αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, από τον περασμένο Μάρτιο όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά δημιούργησε μια αντίστοιχη αδικία.

 

Οι "παλαιοί" συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή έχουν βγει στη σύνταξη με παλαιότερες νομοθετικές διατάξεις, δεν θα καρπωθούν την… ευεργετική επίδραση του ΔΤΚ. Έτσι, οι συντάξεις τους θα περάσουν τη διαδικασία του επανυπολογισμού, με κίνδυνο να υποστούν μεγαλύτερες περικοπές, συγκριτικά με εκείνες που θα τύχουν στους νέους συνταξιούχους.

 

Πιο συγκεκριμένα ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων θα προκύψει αφού ληφθεί υπόψη ως συντάξιμος μισθός "το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομίσθιου της ασφαλιστικής κλάσης που βρίσκονταν την 1.10.2008". Αντίθετα, οι νέες συντάξεις θα προκύψουν με βάση το ΔΤΚ. Επίσης σε αυτές θα προσμετρηθούν τόσο ο 13ος όσο και ο 14ος μισθός. 

 

Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει οικογενειακό επίδομα, αυτό εντάσσεται στην προσωπική διαφορά, άρα υπόκειται σε ανάλογη περικοπή.

 

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αναμένεται να επηρεάσει 900.000 παλαιούς συνταξιούχους, που θα δουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους. Μειώσεις που το υπουργείο Εργασίας θέλει ανα μην υπερβούν το 20 – 25%, ενώ αν δεν μπει σχετικός «κόφτης», μπορεί να ανέλθουν έως και το 40%.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.