Διαφορα

Ανακάλυψη-μυστήριο νέου πλανήτη!

Επιστήμονες εντόπισαν πλανήτη στο μέγεθος της Γης, στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος.

 

Ένα μυστηριώδες, μη παρατηρήσιμο έως τώρα, "πλανητικό αντικείμενο" παρατήρησαν επιστήμονες στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος.

 

Το αντικείμενο έχει μέγεθος μεταξύ Γης και Άρη και, σύμφωνα με μελέτη του "Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου" στην Αριζόνα, η ύπαρξή του μπορεί να εξηγήσει γιατί το του ηλιακό μας σύστημα είναι "στρεβλωμένο" στις εξωτερικές περιοχές της Ζώνης Kuiper.

 

Η Ζώνη Kuiper αρχίζει από την τροχιά του Ποσειδώνα και "φιλοξενεί" έναν μεγάλο αριθμό πλανητών-νάνων, μικρών πλανητών, αστεροειδών και άλλα διαστημικά σώματα πάγου.

 

Όλοι οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο στο ίδιο επίπεδο, όμως, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ερευνητικής ομάδας, τα πιο απομακρυσμένα αντικείμενα της Ζώνης Kuiper φαίνεται να έχουν απόκλιση από αυτό το "μοτίβο" κατά περίπου "οκτώ βαθμούς".

 

Αυτό δείχνει ότι κάτι άγνωστο στρεβλώνει το μέσο τροχιακό επίπεδο του εξωτερικού ηλιακού συστήματος.

 

"Η πιο πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματά μας είναι ότι υπάρχει κάποια αόρατη μάζα", λέει ο Kat Volk, βασικός συγγραφέας της μελέτης. "Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, κάτι τόσο μαζικό όσο ο Άρης θα απαιτούνταν για να προκαλέσει τη στρέβλωση που μετρήσαμε".

 

Οι γωνίες κλίσης των τροχιακών επιπέδων περισσότερων από 600 αντικειμένων στην ζώνη Kuiper αναλύθηκαν για τις ανάγκες της μελέτης.

 

"Αναμένουμε ότι κάθε τροχιά με γωνία κλίση της Ζώνης Kuiper θα έχει διαφορετικό προσανατολισμό, αλλά κατά μέσο όρο θα δείχνει κάθετα στο επίπεδο που καθορίζεται από τον ήλιο και τους μεγάλους πλανήτες", δήλωσε ο Volk.

 

Η μελέτη πάντως απέκλεισε την πιθανότητα ότι το μυστήριο αντικείμενο θα μπορούσε να είναι "Πλανήτης 9", επισημαίνοντας ότι αυτός προβλέπεται να είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ πιο μακριά. Η ύπαρξη του "Πλανήτη 9" είναι ανεπιβεβαίωτη, αλλά αναμένεται να βρίσκεται σε απόσταση περισσότερο από 200 φορές της αντίστοιχης της Γης με τον Ήλιο.

 

Τα δεδομένα δεν αποκλείουν πάντως και το ενδεχόμενο το "αντικείμενο" να αποτελείται από δύο ή και παραπάνω πλανητικά αντικείμενα.

 

ΠΗΓΗ: alfavita.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.