Διαφορα

Κερδίζει έδαφος το μπρόκολο στην Αρκαδία

Έδαφος κερδίζει χρόνο με τον χρόνο η καλλιέργεια μπρόκολου στην Αρκαδία, αφού όλο και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται σε αυτή.

 

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει η πολιτική του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», ο οποίος έχει καταφέρει να διασφαλίσει τη διάθεση του προϊόντος. Μάλιστα, εκτός της λαχαναγοράς των Αθηνών, φέτος ο ΑΣ έκλεισε συμφωνία με γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η ζήτηση, αυτή την περίοδο, είναι μάλιστα τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», Θανάση Τσιοτίνα, θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή μπρόκολου στην Αρκαδία ξεκίνησε περίπου στις 17 Ιουλίου, ενώ μόνο η ομάδα παραγωγών του συνεταιρισμού καλλιεργεί περίπου 100 στρ. «Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα (σ.σ. πάγος) –λόγω ζήτησης– εξετάζουμε την επέκταση της παραγωγικής περιόδου. Κανονικά, η σεζόν ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο, αλλά στην περιοχή μας το κλίμα ευνοεί τη συγκομιδή ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Θ. Τσιοτίνας και προσθέτει: «Η συγκέντρωση του προϊόντος πραγματοποιείται στον συνεταιρισμό. Επίσης, εμείς κάνουμε και την επεξεργασία του ανάλογα με τις παραγγελίες που έχουμε (σ.σ. μίας χρήσης, κλουβάκι ή φελιζόλ με πάγο). Στη συνέχεια, τα μπρόκολά μας πωλούνται στη λαχαναγορά Αθηνών ή στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με την οποία ξεκινήσαμε συνεργασία. Η τιμή παραγωγού, αυτή την περίοδο, κυμαίνεται στα 60-70 λεπτά το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας στα 30-35 λεπτά το κιλό».

 

O κ. Τσιοτίνας αναφέρει ότι είναι πολύ καλή, αφού το τελικό προϊόν «φτάνει στον καταναλωτή σε άριστη κατάσταση». Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη, κύριες χώρες παραγωγής είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και ακολουθεί η Πολωνία. Στην Ελλάδα, η πολύχρονη οικονομική κρίση φαίνεται πως ανέδειξε την καλλιέργεια των σταυρανθών, και δη του μπρόκολου, με τους παραγωγούς να προσπαθούν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Όχι όμως αποτελεσματικά μέχρι στιγμής, αφού η χώρα μας –σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ»– συνεχίζει να εισάγει ποσότητες κυρίως από τη γειτονική Ιταλία, ορισμένες φορές, μάλιστα, και από τη Γαλλία.

 

Καταγωγή από Ιταλία

 

Το μπρόκολο είναι ένα ετήσιο φυτό και ανήκει στην οικογένεια Σταυρανθών, με καταγωγή από την Ιταλία.

 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η gaiapedia.gr, η καλλιέργεια του μπρόκολου δεν είναι πολύ μεγάλη, όμως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση λόγω της ζήτησης. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή και ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία.

 

Η εμφάνιση, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούμε το μπρόκολο μοιάζουν αρκετά με το κουνουπίδι. Η βλαστική του ανάπτυξη μοιάζει με αυτήν του κουνουπιδιού, με τη διαφορά ότι η κορυφή του κεντρικού βλαστού διακλαδίζεται, σχηματίζοντας έτσι πολλούς βλαστούς.

 

Οι κορυφές των βλαστών του μπρόκολου διογκώνονται και μας δίνουν ταξιανθίες με πολλούς υποανάπτυκτους ανθοφόρους οφθαλμούς. Κάπως έτσι σχηματίζεται η ανθοκεφαλή του μπρόκολου, που αγοράζουμε όλοι από το εμπόριο.

 

Πηγή: ypaithros.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.