Διαφορα

Πώς θα γλιτώσετε κατασχέσεις επιδομάτων

Τη δυνατότητα να αποτρέψουν κατασχέσεις προνοιακών ή άλλων κοινωνικών επιδομάτων και βοηθημάτων που πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έχουν πλέον χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου που είναι ταυτόχρονα και δικαιούχοι των συγκεκριμένων παροχών.

 

Με την εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε πρόσφατα στις Δ.Ο.Υ. και τις λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, προβλέπεται σαφώς και ρητώς προστασία από τις κατασχέσεις λόγω χρεών προς το Δημόσιο για όλα τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, ακόμη κι αν οι λογαριασμοί αυτοί δεν έχουν δηλωθεί ως «ακατάσχετοι». Βάσει των όσων αναφέρονται στην εγκύκλιο, οι οφειλέτες του Δημοσίου που είναι ταυτόχρονα και δικαιούχοι τέτοιων επιδομάτων μπορούν με αιτήσεις τους προς τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., να ζητούν τον περιορισμό των κατασχέσεων ώστε τα ποσά αυτά να παραμένουν άθικτα.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή, τα επιδόματα που μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο ακόμη κι αν πιστώνονται σε λογαριασμούς μη δηλωμένους στην Α.Α.Δ.Ε. ως «ακατάσχετους», είναι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα θέρμανσης, η διατροφή ανηλίκου τέκνου και κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει. Σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατάσχεση σε τέτοια επιδόματα κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό δικαιούχου-οφειλέτη του Δημοσίου, αυτός θα πρέπει επίσης να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για περιορισμό της κατάσχεσης ώστε τα ποσά αυτά να εξαιρεθούν από τα κατασχετέα και να αποδεσμευτούν.

 

Ωστόσο, όσοι φορολογούμενοι είναι δικαιούχοι τέτοιων επιδομάτων και χρωστούν ταυτόχρονα στο Δημόσιο, για να αποτρέψουν τις κατασχέσεις των συγκεκριμένων ποσών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με μία παλαιότερη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία είχε εκδοθεί στις 3 Απριλίου 2014:

 

* Για να γίνει δεκτό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτημα οφειλέτη για περιορισμό της κατάσχεσης ώστε αυτή να μην συμπεριλαμβάνει κάποιο προνοιακό επίδομα ή κάποιο άλλο κοινωνικό επίδομα που λαμβάνει, θα πρέπει ο αιτών να προσκομίσει έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι το επίδομα που λαμβάνει είναι "ακατάσχετο".

 

* Η απόφαση περιορισμού της κατάσχεσης, ώστε να εξαιρεθούν τα παραπάνω επιδόματα, εκδίδεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη αιτιολόγηση.

 

Εξαιρούνται από την προστασία τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

 

Σημειώνεται εξάλλου ότι στα επιδόματα που μπορούν να γλιτώσουν την κατάσχεση για χρέη προς το Δημόσιο σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα στήριξης τέκνων ούτε τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ σε περισσότερους από 700.000 οικογενειάρχες. Κι αυτό διότι τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν έχουν χαρακτηριστεί ως "ακατάσχετα" στις νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν τη χορήγησή τους! Συνεπώς, η συγκεκριμένη εγκύκλιος του κ. Πιτσιλή δεν καλύπτει από τις κατασχέσεις εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειάρχες που οφείλουν στο Δημόσιο και ταυτόχρονα λαμβάνουν τα συγκεκριμένα επιδόματα.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.