Διαφορα

Υπέρογκοι φόροι το 2018 σε part time εργαζόμενους

Δυσβάστακτοι φόροι το 2018 σε ανέργους, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και λοιπούς περιστασιακά απασχολούμενους...

 

Κυβέρνηση και δανειστές διατηρούν σε ισχύ στρεβλές διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης με βάση τις οποίες άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και λοιποί περιστασιακά απασχολούμενοι φορολογούνται για ανύπαρκτα εξωπραγματικά "τεκμαρτά" εισοδήματα με συντελεστή φόρου έως και 44% σαν να έχουν αποκτήσει κέρδη από επιχειρηματικές δραστηριότητες

Υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις θα κληθούν να καταβάλουν το 2018 εκατομμύρια φορολογούμενοι που αποκτούν φέτος πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.).

 

Οι εν λόγω υποαπασχολούμενοι θα φορολογηθούν για εξωπραγματικά ποσά εισοδημάτων τα οποία θα τους προσδιορίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και θα κληθούν να πληρώσουν επί των ποσών αυτών φόρους υπολογισμένους με συντελεστή έως και 44%! Κι αυτό θα συμβεί επειδή, σε όσες μεν περιπτώσεις δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα, το πενιχρό πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων και η προστιθέμενη σ' αυτό διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, η οποία θα προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, θα φορολογηθούν στο σύνολό τους ως εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ, σε όσες δε περιπτώσεις υπάρχουν και εισοδήματα από ακίνητα ή κι από αγροτικές δραστηριότητες θα επιβληθεί και πάλι φόρος 22% στην προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων. Σε όλες δε αυτές τις περιπτώσεις ο υπέρογκος φόρος που θα προκύψει με βάση τον συντελεστή 22% θα διπλασιαστεί αυτόματα καθώς επ' αυτού θα επιβληθεί και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, με συντελεστή 100%.

 

Ουσιαστικά, όσοι φορολογούμενοι αποκτούν φέτος και θα εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2018 πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση θα πιαστούν στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και θα υπερφορολογηθούν επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων, με συντελεστή 22% και με προκαταβολή φόρου 100% επί του κύριου φόρου, σαν να έχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις! Θα κληθούν, δηλαδή, να καταβάλουν φόρους που θα έχουν υπολογιστεί με τελικό φορολογικό συντελεστή 44% επί ανύπαρκτων εισοδημάτων!

 

Μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη μπορεί να αποφευχθεί τουλάχιστον για όσους από τους παραπάνω φορολογούμενους δεν έχουν ταυτόχρονα εισοδήματα κι από ακίνητα ή κι από αγροτικές δραστηριότητες, εφόσον το υπουργείο Οικονομικών φέρει στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2017 η διάταξη της παραγράφου 35 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με την οποία προβλέπεται ότι:

 

α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα, εξαιρουμένου του εισοδήματος από τόκους ή ακίνητα ή από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών – συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ.

 

β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 22%.

 

Περισσότερα διαβάστε εδώ

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.