Διαφορα

Πρόστιμα ανασφάλιστων οχημάτων

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 του Π.Δ.237/86 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτου στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη.

 

Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του ανωτέρω άρθρου, προβλέπονται εκτός των ποινών του άρθρου 12 του Π.Δ.237/86 και διοικητικές κυρώσεις με πράξη της αστυνομικής αρχής.

 

Επιπλέον , με το άρθρο 5α προβλέφθηκε η διαδικασία και οι συναρμόδιες Υπηρεσίες για τον εντοπισμό των τυχόν ανασφάλιστων αυτοκινήτων όπως επίσης και η διαδικασία ενημέρωσης του ιδιοκτήτη για την παροχή τυχόν περαιτέρω εξηγήσεων του σχετικά με την εκ μέρους του τήρηση ή μη της υποχρέωσης προς ασφάλιση , με την επισήμανση ότι για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, στην περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος, απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία της ειδοποιητήριας επιστολής και παράβολου υπέρ του Δημοσίου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.

 

Βάσει εξουσιοδοτικής διάταξης , παρασχέθηκε η δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών να ρυθμίζει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ανωτέρω.

 

Κατόπιν των ανωτέρω , εκδόθηκε η ΠΟΛ.1033/2016 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών η οποία συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με τις ΠΟΛ.1078/2017 και ΠΟΛ.1090/2017 Αποφάσεις της Υφυπουργού Οικονομικών με τις οποίες προβλέφθηκε η διαδικασία εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων, οι ενέργειες του ιδιοκτήτη του οχήματος, οι ενέργειες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων , η διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης ή μη και αντιμετωπίσθηκαν όλα τα ζητήματα που προέκυψαν κατά την πρώτη διασταύρωση της 16.6.2017.

 

Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι με το άρθρο 31 του ν.4484/2017 τροποποιήθηκε το ύψος του ηλεκτρονικού παράβολου σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος και προβλέφθηκαν (4) τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τον κυβισμό & το είδος του οχήματος.

 

Συγκεκριμένα : (100) εκατό ευρώ για δίκυκλα έως 250 cc,

 

(150) εκατό πενήντα ευρώ για δίκυκλα άνω των 250 cc,

 

(200) διακόσια ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 cc &

 

(250) διακόσια πενήντα ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 cc & άνω .

 

Τέλος, με το άρθρο 50 του ως άνω νόμου, προβλέφθηκε η ακύρωση των παραβολών που είχαν εκδοθεί μέχρι κατάθεσης του ανωτέρω νόμου και η επιστροφή των τυχών καταβληθέντων ποσών.

 

Πηγή: tacservices.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.