Διαφορα

Ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας;

Εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας έχουν ανιχνευθεί τις τελευταίες ημέρες στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας και άλλων έξι ευρωπαϊκών χωρών.

 

Αν και οι τιμές συγκεντρώσεων είναι πολύ χαμηλές και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας του πληθυσμού, όπως διαβεβαιώνει, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, κα. Βασιλική Ταφίλη, τα ευρήματα προκαλούν προβληματισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες, ενώ προς το παρόν μυστήριο παραμένει η πηγή προέλευσης. 

 

Ειδικότερα, το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106) το οποίο χρησιμοποιείται σε ορισμένες ακτινοθεραπείες. Σύμφωνα με μετρήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και του εθνικού Δικτύου Συνεργαζομένων Εργαστηρίων την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν ίχνη στην ατμόσφαιρα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (<5 mBq/m3, χιλιοστό του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα). 

 

Όπως επισημαίνει η ΕΕΑΕ πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσης. 

 

Σημειώνεται ότι παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

 

Σύμφωνα με την κα. Ταφίλη, η τελευταία φορά που ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας ήταν το Μάρτιο του 2011, και πιο συγκεκριμένα λίγες ημέρες μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, όταν το πυρηνικό νέφος έφτασε πολύ εξασθενημένο και στη χώρα μας. Πάντως, όπως διαβεβαιώνει, η τωρινή ανίχνευση ρουθηνίου-106 δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με διαρροή από κάποιον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, διότι σε αυτή την περίπτωση θα είχαν ανιχνευθεί και άλλα ραδιενεργά στοιχεία. Ωστόσο  η εκπρόσωπος της ΕΕΑΕ απέφυγε να προβεί σε εικασίες αναφορικά με την πηγή προέλευσης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση.

 

"Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας", τονίζει η ΕΕΑΕ σε ανακοίνωσή της και γνωστοποιεί ότι έχει διαβιβάσει τα παραπάνω στοιχεία στην Ε.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). 

 

Τέλος, όπως αναφέρει η ΕΕΑΕ, οι μετρήσεις δειγμάτων συνεχίζονται και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες. 

 

Πηγή: capital.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.