Διαφορα

Ο "Πλημμυρισμένος Άδης" της Αρκαδίας (photos)

Ένα από τα βαθύτερα σπήλαια της Ευρώπης βρίσκεται στην Αρκαδία.

 

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό πως η περιοχή μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των σπηλαίων που διαθέτει επάνω αλλά και κάτω από την επιφάνεια του νερού.

 

Μάλιστα, στην περιοχή του Αρκαδικού Χωριού βρίσκεται το μοναδικό «σύστημα» υποθαλάσσιων σπηλαίων που είναι έως τώρα γνωστό στην Ελλάδα. 

 

Κύριος, όμως, λόγος για να αγαπήσει ένας σπηλαιοδύτης την Αρκαδία είναι η πηγή Σίντζι, κοντά στην Κανδήλα της Αρκαδίας. 

Κάτω από την επιφάνεια του νερού κρύβεται ένα δαιδαλώδες σπήλαιο με ανεξερεύνητο βάθος, που, μάλιστα, έχει το προσωνύμιο "Ο πλημμυρισμένος Άδης".

 

Συγκεκριμένα, πέντε χιλιόμετρα από την κωμόπολη της Κανδήλας, στα 700 μέτρα υψόμετρο, περιτριγυρισμένη από τα αρκαδικά Όρη και στην άκρη μιας κοιλάδας καλλιεργήσιμων εκτάσεων, βρίσκεται η Πηγή Σίντζι. Η πηγή αυτή από τη δεκαετία του 1990 έχει γίνει πόλος έλξης για σπηλαιοδύτες και  σπηλαιολόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν γίνει πολύ σημαντικές αποστολές με την αρωγή και του ΣΠΕΛΕΟ και των δυτών μελών του με αποστολή ορόσημο, αυτή του 2009, όπου οι δύτες έφτασαν στο φοβερό βάθος των 153 μέτρων, καθιστώντας το σπήλαιο ως το βαθύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα βαθύτερα στην Ευρώπη.

 Η σημαντικότερη όμως αποστολή ως τώρα ήταν το 2015 με την ονομασία  “Sintzi Cave Expedition”,  όπου ο δύτης Φώντας Πιτσινέλης κατάφερε να φτάσει στα 186 μέτρα, συνεχίζοντας το ρεκόρ του Γιώργου Τζαβέλλα (153μ.) και διαπίστωσε πως το σπήλαιο συνεχίζει ακόμα βαθύτερα. Σημαντικό στοιχείο του σπηλαίου, είναι η δαιδαλώδης έκτασή του και η ιδιαίτερη μορφολογία του. Οι βραχώδεις επιφάνειες έχουν λαξευτεί πολλές χιλιάδες χρόνια, από την δύναμη των υδάτων, που σταδιακά διαμορφώνουν το ανάγλυφο λόγω της διάβρωσης. Τα εδάφη που αποτελούν το σπήλαιο είναι από στέρεα και ισχυρά γεωλογικά υλικά, πράγμα που συντελεί στην καλή ορατότητα. 

 

(με στοιχεία από την ιστοσελίδα grafasdiving.gr) 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.