Διαφορα

Ο Παυσανίας μαγεύτηκε από την ομορφία της Αρκαδίας!

Ακόμα και ο πολυταξιδεμένος αρχαίος περιηγητής Παυσανίας, μαγεμένος από τους άπειρους μύθους και τα λατρευτικά έθιμα που γνώρισε και άκουσε περιηγούμενος την Αρκαδία (περίπου το 176 μ.Χ.), αφιέρωσε στο έργο του "Αρκαδικά" την εκτενέστερη από όλα τα άλλα μέρη της Ελλάδας καταγραφή των περιηγήσεών του.

 

Ο τραχύς αυτός τόπος διαμόρφωσε από παλιά τη συνείδηση, τον χαρακτήρα, τις ασχολίες, αλλά και τον πολιτισμό των αρχαίων και σύγχρονων κατοίκων του.

 

Αν και κρυμμένη πίσω από σειρές άγριων βουνών, η όμορφη αυτή γη βρισκόταν ανέκαθεν πάνω στα περάσματα που ένωναν τις μεσόγειες πόλεις του Μοριά με τα μεγάλα λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου.

 

Από εδώ περνούσαν οι εμπορικοί δρόμοι που συνέδεαν τη Βενετία με τη Σμύρνη και την Πόλη.

 

Ετσι δικαιολογείται ο εποικισμός από Φράγκους ευγενείς, αλλά και στα χρόνια της Tουρκοκρατίας η ανάπτυξη του μεταπρατικού εμπορίου.

 

Σήμερα η γεωφυσική αυτή περιοχή με τη συναρπαστική φύση μοιράζεται ανάμεσα στους νομούς Αρκαδίας και Αχαΐας και προσφέρεται ακόμη και για μονοήμερες αποδράσεις.

 

Στα χνάρια του "111"

 

Ο ορεινός δρόμος που συνδέει την Τρίπολη με την Πάτρα ακολουθεί τα μονοπάτια αρχαίων περιηγητών, διασχίζοντας τοποθεσίες φυσικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

 

Ειδικά το τμήμα της διαδρομής από το χωριό Βλαχέρνα της Αρκαδίας μέχρι τη διασταύρωση για την Κλειτορία της Αχαΐας κρύβει τα περισσότερα αξιοθέατα.

 

Το χωριό Παγκράτι βρίσκεται σε κατάφυτη τοποθεσία με τρεχούμενα νερά και άφθονα πλατάνια, εδώ θα δείτε και ένα υπέργηρο αμπέλι που είναι γνωστό στους ντόπιους με το όνομα "το κλήμα του Παυσανία".

 

Στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Παγκράτι και Δάρα, πιθανόν στη σημερινή θέση "Κάμπος του Δάρα" ή "Κοιλάδα του Τράγου", εντοπίζεται από τον Παυσανία το "Πεδίο των Νάσων" όπου άκμασε η αρχαία πόλη Νάσσοι.

 

Ελάχιστα βορειότερα, κοντά στο χωριό Λυκούρια, γεννιέται από τα σπλάχνα του βουνού ένα μεγάλο και όμορφο ποτάμι του Μοριά, ο Λάδωνας.

 

Καθώς κυλά βιαστικά τα ορμητικά νερά του για το προκαθορισμένο ραντεβού με τον Αλφειό, προσδιορίζει για λίγα χιλιόμετρα τα όρια μεταξύ των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας.

 

Κομβικό σημείο το χωριό Νέος Πάος, που βρίσκεται πάνω στη ρότα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης-Σπάρτης, γνωστός στους ντόπιους και ως "111".

 

Από εδώ προσεγγίζεται το εγκαταλειμμένο πετρόχτιστο χωριό Σκούπι, που μετονομάστηκε μετά το 1928 σε Πάος (σήμερα Παλιός Πάος), όνομα που προήλθε από την αρχαία πόλη Πάος η οποία υπαγόταν στο βασίλειο του Κλείτορος και γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τον 7ο και τον 6ο π.Χ. αιώνα.

 

Στην αντίπερα πλαγιά του Αφροδίσιου όρους, σε απόκρημνη και απομονωμένη γωνιά, βρίσκεται το χωριό Βεσίνι.

Με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης, ο ορεινός οικισμός, χτισμένος εξ ολοκλήρου από άσπρη καλοδουλεμένη πέτρα, σήμερα καλωσορίζει τους επισκέπτες με την… ερημιά του.

 

Οι τελευταίοι κάτοικοι έφυγαν από εδώ στα μέσα της δεκαετίας του '70. Με την πάροδο του χρόνου τα παλιότερα σπιτικά κατέρρευσαν από το βάρος του χρόνου.

 

Τα ορεινά χωριά της περιοχής μέχρι τον Μεσοπόλεμο ήταν γεμάτα κόσμο. Πάνω από 20.000 γιδοπρόβατα ροβολούσαν στα βοσκοτόπια του Αφροδίσιου. Το τυρί και το γάλα τους ήταν περιζήτητα. Υστερα ήρθαν ο πόλεμος, η Κατοχή.

 

O Εμφύλιος ρήμαξε τον τόπο και το έργο του συμπλήρωσε η μετανάστευση. Τα σπιτικά, το ένα μετά το άλλο, μαντάλωναν τα πορτοπαράθυρα και οι νοικοκυραίοι τραβούσαν για Γερμανία, Βέλγιο, Καναδά.

 

Οσοι απέμειναν προτίμησαν τη σιγουριά του δρόμου και κατέβηκαν στον Νέο Πάο, κάτω στον "111", ή πήγαν στην Τρίπολη.

 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.