Διαφορα

winamp wmp real qt

Όταν κάηκε η Αθήνα...(photos)

H δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, πριν εννέα χρόνια σαν σήμερα, οδήγησε σε μαζικές αντδράσεις μαθητών και πολιτών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν βίαιες συγκρούσεις με τα σώματα ασφαλείας.

 

Στη συλλογική μας μνήμη, τα όσα εκτυλίχθηκαν εκείνες τις ημέρες, ήταν, ίσως, το "κύκνειο άσμα" της μεταπολιτευτικής περιόδου αλλά και των συλλογικών κινημάτων, τα οποία, καλώς ή κακώς, "πιστώθηκαν" τον μετέπειτα τραγικό θάνατο εργαζομένων σε κτίριο τράπεζας στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

 

Άλλοι χαρακτήρισαν ως "εξέγερση μιας βιαίως καταπιεσμένης νεολαίας" τα γεγονότα, άλλοι ως "ξέσπασμα τυφλής βίας"...

Επειδή η μνήμη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη μιας κοινωνίας προς το καλύτερο, χωρίς περαιτέρω σχολιασμό, δημοσιεύουμε φωτογραφίες εκείνης της περιόδου, που λήφθηκαν, υπό δύσκολες συνθήκες, από έλληνες και ξένους φωτογράφους και δημοσιεύτηκαν σε μεγάλους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους αλλά και περιοδικά του εξωτερικού.

Δείχνουν, με τον πιο γλαφυρό τρόπο, μια "εποχή" που φαντάζει πολύ μακρινή, αλλά, όπως θα έλεγε και ο Ολλανδός κινηματογραφιστής Βιμ Βέντερς, "Faraway, so close" (Μακρυά, αλλά τόσο κοντά)...

Eιδικά, η φωτογραφία του, τυλιγμένου στις φλόγες, χριστουγεννιάτικου δένδρου στο Σύνταγμα, αποτελεί μια από τις κορυφαίες διαχρονικά, συμβολικές εικόνες για τη χώρα.. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.