Διαφορα

Χειμωνιάτικο αεράκι στην Καστάνιτσα

Χτισμένη σε ύψος 900 μέτρων, κρυμμένη πίσω από τις θεόρατες καστανιές και τα έλατα του Πάρνωνα, σε ελάχιστη απόσταση από τα παράλια του Αργολικού κόλπου η Καστάνιτσα είναι ένα χωριό που σε ξαφνιάζει ευχάριστα.

 

Αν μάλιστα τύχει να τη δεις ντυμένη στα λευκά -πράγμα καθόλου σπάνιο τον χειμώνα-, θα την αγαπήσεις για πάντα!

 

Ολος ο οικισμός με τις ασβεστωμένες γειτονιές, τα γεροφτιαγμένα πέτρινα σπίτια, τις στέγες καλυμμένες από ντόπιο σχιστόλιθο, μοιάζει με ένα πολύτιμο πέτρινο κόσμημα.

 

Τα πυκνόφυτα δάση που αγκαλιάζουν το χωριό και τον Πάρνωνα ολόγυρα, προσδιορίζουν έναν καθαρά βουνίσιο τόπο που μας καλωσορίζει με ένα πλατύ χαμόγελο στην ορεινή Αρκαδία.

 

Η πρόσβαση εδώ γίνεται μέσω Τρίπολης-Αγιου Πέτρου, αλλά και μέσω Αργους-Αστρους. Να υπολογίζετε από την Αθήνα 210 χιλιόμετρα αν ακολουθήσετε την πρώτη διαδρομή και 190 στη δεύτερη μέσω Αστρους.

 

Η Καστάνιτσα είναι από τα παλιότερα χωριά της Αρκαδίας, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον χάρτη στα τέλη του 11ου αιώνα.

 

Το χωριό με τους δουλευτάδες κατοίκους γνώρισε μέρες ευημερίας τις εποχές που τα κυριότερα προϊόντα του, ο ασβέστης και τα περιζήτητα κάστανα, έπιαναν καλές τιμές στις αγορές του Μοριά και όχι μόνο.

Σήμερα ο οικιστικός ιστός –παρ' όλο που και εδώ έχουν γίνει κάποιες νεωτεριστικές παρεμβάσεις– παραμένει σε καλή κατάσταση και χωρίς ενδοιασμό μπορούμε να πούμε ότι όλο το χωριό με τ’ ασβεστωμένα καλντερίμια και τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα είναι ένα αξιοθέατο.

 

Ανηφορίζοντας το κεντρικό καλντερίμι θα δείτε ολόγυρα τα όμορφα πετρόχτιστα σπίτια να αγκαλιάζουν κάθε σας βήμα.

 

Αξιόλογο είναι το παλιό σχολείο που χτίστηκε το 1870 με χρηματοδότηση της ισχυρής τοπικής οικογένειας Καψαμπέλη και ανακαινίστηκε το 1945.

 

Μάλιστα ο "πολεμόπυργος" της οικογένειας ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολλά καλοδιατηρημένα σπίτια.

 

Κοντινές εκδρομές

Ακολουθώντας χωματόδρομο που διασχίζει απίστευτης ομορφιάς δάσος ελάτων και πεύκων θα προσεγγίσετε την εγκαταλειμμένη Μονή Κοντολινάς (17ος αι).

 

Προσοχή όμως αυτή την εποχή, ο δρόμος μπορεί να είναι κλειστός από το χιόνι ή δύσβατος λόγω λάσπης, σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσετε ενημερωθείτε από τους ντόπιους.

 

Το γειτονικό χωριό Πραστός απέχει από την Καστάνιτσα 13 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο αρχοντικά ορεινά χωριά της Πελοποννήσου και παλιά πρωτεύουσα της Τσακωνιάς.

 

Τον 17ο και 18ο αιώνα οι κάτοικοι δραστηριοποιήθηκαν στο εμπόριο και σε συνεργασία με τους πλοιοκτήτες των Σπετσών διατηρούσαν εμπορικούς οίκους σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, Οδησσό, Τεργέστη, Κων/πολη.

 

Το 1826 ο Ιμπραήμ έκαψε το χωριό και όσοι κάτοικοι γλίτωσαν έχτισαν το Λεωνίδιο. Τον χειμώνα δυστυχώς εδώ δεν θα βρείτε καμιά υποδομή.

 

Ομως η περιπλάνηση στις έρημες γειτονιές ανάμεσα στα πετρόχτιστα επιβλητικά κτίρια και στις εκκλησίες αποπνέει γοητευτική νοσταλγία. Αυτή είναι μια εμπειρία που θα πρέπει να τη ζήσετε.

 

Αν ο καιρός το επιτρέπει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι και οι διαδρομές που διασχίζουν το δάσος του Πάρνωνα και θα σας φέρουν στα χωριά των δυτικών παρυφών, όπως η Βαμβακού και η Καρυά, όπου επίσης υπάρχουν υποδομές για διαμονή και φαγητό.

 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.