Διαφορα

"Απαραίτητο το αντιγριπικό εμβόλιο"

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν, μέχρι τώρα, σημειωθεί 20 σοβαρά κρούσματα γρίπης και ένας θάνατος.

 

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης έχει εισέλθει η χώρα μας, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

 

Συνολικά έχουν καταγραφεί 20 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα δεν είχε εμβολιαστεί.

 

Σημειώνεται ότι τα 13 (65%) από τα 20 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Έχει καταγραφεί ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για έναν άνδρα 79 ετών, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

 

 

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η κορύφωση της συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Η επιτήρηση της γρίπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί μέσα Μαϊου.

 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.