Διαφορα

Κοινωνικό τιμολόγιο: Εκτόξευση του λογαριασμού ρεύματος

Τα νέα για χιλιάδες νοικοκυριά είναι δυσάρεστα, αφού πάνω από τα μισά μένουν εκτός εκπτώσεων σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ.

Κάποιοι όμως θα έχουν και άλλες ευκαιρίες αλλά μόνο αν αλλάξουν τα εισοδηματικά τους δεδομένα ενώ νέα αίτηση θα μπορούν να κάνουν οι πρώην φιλοξενούμενοι.

Ειδικότερα για την κατηγορία ΚΟΤ Α έχουν εγκριθεί 63.814 αιτήσεις σε σύνολο αιτήσεων που φτάνουν τις 92.082. Να υπενθυμίσουμε ότι η κατηγορία αυτή του κοινωνικού τιμολογίου απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας και της ανέχεια. Ακόμα και σε αυτή την κατηγορία το ποσοστό των εγκρίσεων φτάνει το 69%.

Άρα το 31% ανθρώπων που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα πρέπει να πληρώνουν πολύ ακριβά το ρεύμα.

Στην δεύτερη κατηγορία τα πράγματα είναι τουλάχιστον απαισιόδοξα. Μόλις το 44% των νοικοκυριών που αιτήθηκαν ένταξη στην κατηγορία ΚΟΤ Β που αφορά όσους πληρούσαν τα κριτήρια για το Κοινωνικό Μέρισμα που δόθηκε τον Δεκέμβριο έχουν ενταχθεί στο εκπτωτικό τιμολόγιο. Οι αιτήσεις σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία φτάνουν τις 494.107 αλλά οι εγκρίσεις αιτήσεων μόλις τις 216.072. Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους που θα ανέρχονται πάνω από 35%.

Στους χαμένους και οι πολύτεκνοι. Μέχρι σήμερα είχαν έκπτωση στο ρεύμα λόγω ειδικού τιμολογίου. Πλέον όμως θα υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Έτσι, πολλοί δε μπορούν να πιάσουν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Άλλη αδικία όσοι δήλωναν φιλοξενούμενοι το 2016. Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστι­κά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρε­ου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού. Σε αυτήν την περίπτωση, κατά την επε­ξεργασία της αίτησης, θα ζητηθεί η συναίνεση των φιλο­ξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς. Η υποβολή δήλωσης φορολογίας ει­σοδήματος από όλα τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν τέτοια υποχρέωση και η συναίνεση όλων των φιλοξενού­μενων ενηλίκων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης.

Τα παραπάνω ουσιαστικά θα είναι ο λόγος που πολλά νοικοκυριά θα βρεθούν εκτός κοινωνικού τιμολογίου αφού στο πρότερο καθεστώς δεν υπολογιζόντουσαν τα εισοδήματα των φιλοξενούμενων μελών..

Οι πρώην φιλοξενούμενοι θα πρέπει να περιμένουν τις νέες φορολογικές δηλώσεις και την νέα εκκαθάριση τους ώστε να αιτηθούν την ένταξη τους. Έως τότε θα πληρώνουν ακριβά το ρεύμα.

Επίσης υπάρχουν από την προηγούμενη εφαρμογή του ΚΟΤ δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι που δεν πιάνουν τα νέα όρια γιατί το εισόδημα του 2016 ήταν μεγαλύτερο. Οι εν λόγω δικαιούχοι θα μείνουν εκτός φθηνού ρεύματος μετά τις 20 Απριλίου, αλλά μπορούν να επανέλθουν με νέα αίτηση μέσα σε ένα μήνα μετά την υποβολή και εκκαθάριση της δήλωσης του 2018 όπου θα έχουν τα εισοδήματα του 2017, γιατί η απόφαση αναφέρει ότι οι αιτήσεις εξετάζονται με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση εισοδήματος. Οσοι λοιπόν είχαν το 2017 μικρότερο εισόδημα από το 2016 θα μπορέσουν με την αίτησή τους να ξαναμπούν στο ΚΟΤ.

Νέα αίτηση όμως θα πρέπει να κάνουν και όσοι θα ενταχθούν μέχρι τις 20 Απριλίου στο φθηνό τιμολόγιο ρεύματος, ώστε να εξεταστεί εκ νέου αν με το εισόδημα του 2017 πλέον πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Αρκετοί καταναλωτές της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι οι κόφτες που μπαίνουν στο κοινωνικό τιμολόγιο επηρεάζουν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα τα οποία, όπως λένε, έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση.

Για περιπτώσεις εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας που αυτόματα έρχονται στη σελίδα του ΚΟΤ από την ΑΑΔΕ και κρίνονται λανθασμένα από τους αιτούντες θα πρέπει να απευθύνονται στην εφορία που ανήκουν αφού ελέγξουν πρώτα την φορολογική τους δήλωση του 2017 (φορολογικό έτος 2016).

Όσοι πάντως καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα έχουν γενναίες εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος θα έχουν έκπτωση 35%,  ενώ για όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης η έκπτωση θα φτάνει το 70%.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.