Διαφορα

Χωρίς σωματικές παρενέργειες...το ανδρικό αντισυλληπτικό

Μελέτη για ανδρικό αντισυλληπτικό που δεν επηρεάζει το σπέρμα δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό έντυπο.

Μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE δείχνει ότι ένα νέο πειραματικό συστατικό, το EP055, προσδένεται στις πρωτεΐνες του σπέρματος και μειώνει την κινητικότητά του, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει τις ορμόνες του ανδρικού φύλου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το EP055 έχει την δυνατότητα να γίνει το ανδρικό αντισυλληπτικό που δεν θα έχει παρενέργειες.

 

"Με απλά λόγια, η πειραματική αυτή ουσία αναστέλλει την ικανότητα του σπερματοζωαρίου να "κολυμπά", ελαχιστοποιώντας σημαντικά την ικανότητα του να γονιμοποιήσει το ωάριο. Αυτό το καθιστά το ιδανικό υποψήφιο μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό", εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Μάικλ Ο'Ραντ, συνταξιούχος καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.

 

Επί του παρόντος, τα προφυλακτικά και η χειρουργικά επαγόμενη ανδρική στείρωση είναι οι μόνες ασφαλείς μέθοδοι αντισύλληψης για τους άνδρες. Βεβαίως, υπάρχουν και ορμονικές δραστικές ουσίες σε στάδιο κλινικών δοκιμών που στοχεύουν την παραγωγή σπέρματος, αλλά επιδρούν και στις ανδρικές ορμόνες, όπως συμβαίνει και με τη γυναικεία ορμονική αντισύλληψη.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 30 ώρες μετά την χορήγηση υψηλής δόσης ενδοφλεβίως του EP055 σε αρσενικούς μακάκους, δεν υπήρχε καμιά ένδειξη φυσιολογικής σπερματικής κινητικότητας. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν σωματικές παρενέργειες.

 

"Δεκαοκτώ ημέρες μετά την έγχυση της δραστικής ουσίας όλοι μακάκοι είχαν πλήρη αναστροφή της σπερματικής τους κινητικότητας, ένδειξη ότι το EP055 δεν προκαλεί μόνιμη στείρωση", συμπληρώνει η Μαίρη Ζελινσκι, επίκουρη καθηγήτρια και συγγραφέας της μελέτης.

 

Οι ερευνητές καταλήγουν λέγοντας ότι χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά πριν το EP055 δοκιμαστεί σε ανθρώπους και τελικά δοθεί για ευρεία χρήση. Σκοπεύουν πάντως να σχεδιάσουν μια κλινική δοκιμή της δραστικής ουσίας σε μορφή χαπιού και τελικά να κάνουν και μια μελέτη αποτελεσματικότητας έναντι της κύησης.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: in.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.