Διαφορα

"Kάγκουρας" ο αρκαδικός: Ετυμολογία, συνήθειες, γνωρίσματα

Το καλοκαίρι έρχεται και μαζί του, δυστυχώς, θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο αισθητή η παρουσία του λεγόμενου "κάγκουρα", είδος που βρίσκεται εν αφθονία σε Τρίπολη και Αρκαδία εν γένει.

 

Ο "κάγκουρας"-στον οποίο εφεξής δεν θα βάζουμε εισαγωγικά- είναι εκείνο το είδος οδηγού που παρεμβαίνει στην εμφάνιση ή στα μηχανικά μέρη του εκάστοτε αυτοκίνητου που έχει, με ποικίλα είδη αισθητικών ή μηχανικών βελτιώσεων. Ο λόγος για τον οποίο γίνονται αυτές οι βελτιώσεις, διαφέρει ανάλογα το είδος του κάγκουρα. 

 

Ένας τυπικός κάγκουρας φοράει αθλητικό παπούτσι του οποίου η σόλα πλησιάζει την υφή των ελαστικών του αυτοκινήτου του. Επίσης μια ιεροτελεστία του είδους αποτελεί η ηχορύπανση με "σκυλοτράγουδα" ή, αν είμαστε τυχεροί, "λαϊκοπόπ" άσματα, κυρίως τις βραδινές ώρες όπου κυκλοφορούν τα θηλυκά του είδους. Θα λέγαμε πως η πράξη αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από τον χορό γονιμότητας του είδους.

Στη φωτογραφία: Κλασσικό δείγμα "καγκουροαυτοκινήτου"

 

Η πρωτογενής έννοια της λέξης κάγκουρας σημαίνει ο επιδειξίας, ο λαϊκός τύπος, αυτός που αυτό-προβάλλεται άκομψα, γελοιοποιώντας τον εαυτό του σε μια προσπάθεια να καταξιωθεί, χωρίς όμως ο ίδιος να το καταλαβαίνει.

 

Ετυμολογικά, φιλόλογοι υποστηρίζουν πως προέρχεται από το "καγκουρό". Η παρομοίωση με το δημοφιλές μαρσιποφόρο της Αυστραλίας προέρχεται από τη στάση του σώματος αυτών που οδηγούν μηχανάκι (παπάκι), διότι κρατούν το τιμόνι έχοντας τα χέρια τους μαζεμένα και συνήθως πιο ψηλά από την κοιλιακή τους χώρα, επειδή το μηχανάκι είναι μικρό για τα μέτρα τους, παρόμοια στάση δηλαδή με τα πρόσθια άκρα του συμπαθέστατου μαρσιποφόρου.

 

Μερικά συνώνυμα είναι τα εξής: 

 

Μανιαούρι ή κοφτός (κάγκουρας με καταγωγή από Ζαρουχλέικα Πατρών),

Σεμπρικομανιάουρο (αυτός που έχει έξατμιση Sebring στο αυτοκινούμενο όχημα του),

Ψαχνιώτης (κάγκουρας με καταγωγή από Χαλκίδα).

Πέτσακας (κάγκουρας από τα περίχωρα των Χανίων, Ρεθύμνου, κτλ...).

Πάκος (κάγκουρας με καταγωγή από τη Ρόδο).

Τσαμπικάρας (ηλίθιος κάγκουρας με καταγωγή από τη Μεσαναγρό της Ρόδου).

Σβούρος (κάγκουρας από Ηράκλειο)

Αρουραίος - Ποντίκι - Νιτζαραίος (κάγκουρας με καταγωγή από το Πύργο Ηλείας)

Σκαρπιάς (κάγκουρας με καταγωγή από ορεινή Τριχωνίδα / Αγρίνιο)

Πίθηκας (όταν ο κάγκουρας έιναι και μακάκας)

Μπουζιέρης (κάγκουρας με καταγωγή την εξωτική Μαγνησία, με μια ιδιαίτερη αδυναμία και προτίμηση στο κοσμοπολίτικο Βόλο, ο οποίος αποτελεί "άνδρο" του είδους)

Κόζι (το) (ή Cozy, κάγκουρας με καταγωγή από Κατερίνη).

 

Τι είναι "καγκουριά"

 

Να διπλώνεις το παντελόνι προς τα μέσα και ας σου πέφτει. Κι άμα σου πει κάποιος να το βάλεις αλλιώς, να απαντάς: «Καγκουριά είναι».

Να βάζεις τον ήχο στη διαπασών στο αυτοκίνητο, και ας είναι μάπα το ηχοσύστημα.

Να κάνεις μια ζημιά, να βεβαιώνεσαι ότι δε σε έχει δει κανείς, και να την κάνεις με ελαφρά.

Να κάνεις burnout στο 72cc παπί σε βρεγμένο δρόμο νομίζοντας ότι έγινε ξαφνικά R1.

Να κάνεις το μάγκα σε πιτσιρικάδες στο σχολείο αλλά όταν σκάνε οι μεγαλύτεροι να κάνεις την πάπια.

Όταν βλέπεις πιτσιρικάδες στο δρόμο να τους λες τι κοιτάς ρε μακάκα; (και ας μην σε κοιτούν).

Να κλωτσάς γάτες και να λες χάχα πόσο σκληρός είμαι;!

Να μαρσάρεις με το δίχρονο χρέπι όταν περνάνε γκόμενες από δίπλα.

Να παίζεις τόμπολα στην παραλία και να έχεις παρκάρει δίπλα το μαμίσιο (κλασσική καγκουρολέξη) πενηντάρι με παρμπρίζ.

Να κόβεις να νύχια σου και τα κομμένα να τα πετάς στο πάτωμα.

Να πας στην τουαλέτα σε κάποια καφετέρια/κλαμπ κλπ. και να κατουράς επιδεικτικά το καπάκι και απ' έξω, λες και η τουαλέτα σου έκανε κάτι κακό.

Να έχεις να κάνεις μπάνιο πάνω από 2 βδομάδες και να λες «Δεν πειράζει» και να βάζεις 1 λίτρο αποσμητικό κλπ.

Να κάνεις τις ασκήσεις αντιγράφοντας τες από το λυσάρι, και όταν ο καθηγητής σε ρωτήσει εσύ να κάνεις επίσης τον Κινέζο, λες και ο καθηγητής θα νομίσει ότι σου ήρθε η επιφοίτιση του Αγίου Πνεύματος.

Να είσαι καλεσμένος σε πάρτυ, να σου λένε μην κάνεις φασαρία γιατί από κάτω μένει μια γριά ανάπηρη, παραπληγική κλπ, κι εσύ να κοπανάς τα πόδια σου στο πάτωμα όσο πιο δυνατά μπορείς γιατί ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑΑΑΑΑ!

Να σε κοιτάει για ένα nanosecond μια γκόμενα κάπου, και εσύ να λες όλο καγκουροχαρά στους φίλους σου, «ΜΑΛΑΚΕΣ ΑΥΤΗ Η ΘΕΑ ΜΕ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ».

 

Τα.."θηλυκά"

 

Η καγκουρίνα ή αλλιώς καγκουρογκόμενα: Πρόκειται για τον κάγκουρα σε έκδοση θηλυκού γένους αυτή την φορά. Ο ρόλος της είναι να εμψυχώνει τον κάγκουρα σε αγώνες νίντζα, να είναι πιστή του ακόλουθος και πιστή συνεπιβάτης του..παπίου. Αρέσκεται στο να φοράει τζιν 3-10 νούμερα μικρότερο έτσι ώστε να σαγηνεύει τα αρσενικά, αντιανεμικό μπουφάν 1 νούμερο μικρότερο (οι λόγοι μέχρι στιγμής είναι άγνωστοι), σε περίοδο ζευγαρώματος μάλιστα και ενώ τα παραπάνω δεν πετύχουν, η μόνη λύση ειναι το κολάν (ή αλλιώς κωλάν) επιτρέποντας της να βρει το ταίρι της με περισσότερη ευκολία και λιγότερη κούραση, το μαλλί πιασμένο σε ποικίλα τρισδιάστατα και αεροδυναμικά σχέδια (μελέτες δείχνουν ότι το κάνουν για να δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στο παπί εν ώρα πτήσης), παπούτσια με διαστημική αερόσολα κυρίως της εταιρίας Ν.Ι.Κ.Ε προσδίδοντας τους ήθος, κύρος και ύψος. Από όσα είδη που έχουν φωτογραφηθεί οι επιστήμονες αναφέρουν μια περίεργη ένωση πάνω και κάτου χείλους θυμίζοντας πάπια, αποδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά την αγάπη τους για τις "πάπιες" (μηχανικές).

 

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα

 

"Σκάλπ": Δύο ή και παραπάνω απόχρωσεων. Κούρεμα σε υβριδική μορφή, πάνω κοντό πίσω χαίτη αλόγου ή το αντίθετο. Βλέμμα "γ@%^ω και δέρνω" καθώς είναι γνωστή η κλίση που διαθέτει στις Ιαπωνέζικες πολεμικές τέχνες και ιδιαίτερα στην σχολή των Νίντζα, από την οποία όταν αποφοίτησε του δόθηκε το ειδικό φουλάρι των Νίντζα το οποίο και φοράει από την ώρα που ξυπνάει.

 

"Look": Επίσημο look  αποτελεί το μαλλί ΚΑΡΦΑΚΙ με ξέφρενο μυτάκι, χαίτη πίσω, 500 πραγματάκια/βραχιόλια, αλυσίδες (κατα προτίμηση χρυσές) στο καρπό και στον λαιμό, άσπρο-ανοιχτό-με σηκωμένα μανίκια πουκάμισο (εναλλακτικά καγκουρομπλούζα με gothic γράμματα στην πλάτη και κανά δράκο για να δείχνει κακός), άσπρη βερμούδα κολλητή με λεοπάρ ζώνη, άσπρο μοκασίνι παπούτσι και τσιγάρα Rockets.

 

Σώμα: Αρκετά σκούρο και καταπονημένο λόγω της καθημερινής έκθεσης στον ήλιο. Άκρως αγύμναστο, λεπτό - για να χώνεται παντού και γεμάτο gadget που τον προμηθεύουν οι Ελ. Κινητό στο χέρι ώστε να ακούν (όλοι) την μουσική που του αρέσει ή που αρέσει στην κοινότητα των κάγκουρων.

 

Ντύσιμο: Μπλούζα άκρως αισθησιακή και πάντα χωρίς μανίκι για την καλύτερη διάχυση της σωματικής μυρουδιάς του. Χρησιμοποιείται και σαν ερωτικό κάλεσμα για το αντίθετο (από αυτόν) φύλο. Στον αριστερό ώμο το σήμα του Yin Yang καθότι οπαδός της Θεωρίας του Βούδα και της ομοσπονδίας των Νίντζα. Γενικώς, τα τελευταία χρόνια πολλά τα tattoos, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει γνώση του τι απεικονίζουν..

 

(Με στοιχεία και αποσπάσματα από την ιστοσελίδα frikipaideia.wikia.com)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.