Διαφορα

Σε διαρκή άνοδο η σποροπαραγωγή στην Αρκαδία

Eύφορο έδαφος φαίνεται πως βρίσκει η προσπάθεια του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας "Η ΕΝΩΣΗ" για αύξηση της σποροπαραγωγής στα δημητριακά, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας.

Ο Κώστας Ζάβος, υπεύθυνος του εμπορικού τμήματος στον συνεταιρισμό, τονίζει στην "ΥΧ": "Η παραγωγή και διάθεση σπόρων για τα σιτηρά άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου. Ξεκινήσαμε στην αρχή πειραματικά για τα δύο πρώτα χρόνια και στη συνέχεια ξεκινήσαμε πρώτα σε επίπεδο νομού, συνεργαζόμενοι με καλούς παραγωγούς, ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι αρίστης ποιότητας".

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάγια τακτική της Ένωσης είναι η έναρξη της σποροπαραγωγής στα σιτηρά να συνοδεύεται με έλεγχο του ΚΕΠΥΕΛ και του γεωπόνου του συνεταιρισμού, με στόχο να ερευνηθεί αν το χωράφι είναι καθαρό από ζιζάνια.

 

Η Ένωση δίνει σιτηρά πρώτης γενιάς, στάρι και κριθάρι, με κάποιες ποικιλίες που αντέχουν στις κλιματολογικές συνθήκες της Αρκαδίας. Τον Ιούνιο γίνεται η συγκέντρωση της παραγωγής του σπόρου για να αρχίσει ο καθαρισμός και στη συνέχεια από το ΚΕΠΥΕΛ δίνεται η πιστοποίηση, ώστε να προχωρήσει η συσκευασία. Ήδη ο σπόρος των δημητριακών είναι κατά 6 λεπτά φθηνότερος από τον αντίστοιχο που κυκλοφορεί σε άλλες περιοχές.

 

Πατάτα

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, από το 1991 και μετά, η Ένωση κάνει και σποροπαραγωγή σε έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων και είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, ο πατατόσπορος που παράγει έχει εξαπλωθεί ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη διάθεση της πατάτας στο εμπόριο οδηγεί στην σταδιακή εγκατάλειψη της παραγωγής."Στην περιοχή μας υπολογίζουμε ότι, φέτος, η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 30%-40%", τονίζει ο Κώστας Ζάβος, εξηγώντας ότι "το μεγάλο κόστος παραγωγής οδηγεί τους παραγωγούς μας σε άλλες καλλιέργειες, με χαμηλότερο κόστος".

 

ΠΗΓH: ypaithros.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.