Διαφορα

Εξόρμηση ΣΑΟΟ σε μαγευτικούς προορισμούς (photos)

Η 20μελής ομάδα του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων την Κυριακή (27/1) πραγματοποίησε πεζοπορία στον κάμπο κάτω από το χωριό Μαρμαριά και σύντομα άρχισε να βαδίζει πάνω στην παλιά γραμμή του σιδηροδρόμου Τρίπολης-Καλαμάτας.

Την  Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, με τον ήλιο να χαμογελά επιτέλους μετά από τον βροχερό καιρό τόσων ημερών, η 20μελής ομάδα του ΣΑΟΟ ξεκίνησε την πεζοπορία από τον κάμπο κάτω από το χωριό  Μαρμαριά και σύντομα άρχισε να βαδίζει πάνω στην παλιά γραμμή του σιδηροδρόμου Τρίπολης-Καλαμάτας, στην αριστερή πλευρά του φαραγγιού του Αλφειού, με τα φουσκωμένα και ορμητικά νερά.

Το βάδισμα στο διάκενο των γραμμών δεν ήταν επίπονο και η ομάδα θαύμασε την πολύτοξη πέτρινη και την πανύψηλη σιδερένια γέφυρα. Ιδιαίτερα υποβλητικό ήταν το πέρασμα από τις δύο πέτρινες γαλαρίες (σήραγγες) καπνισμένες ακόμα από την εποχή που τα τραίνα έβγαζαν μουτζούρα και που θύμιζαν σπήλαια, με τα νερά να στάζουν από την κορυφή και τις πολύχρωμες από την υγρασία πελεκητές πέτρες.

Στη συνέχεια η ομάδα, αφού άφησε τη γραμμή κάτω από το χωριό Ανεμοδούρι, συνέχισε να βαδίζει χαλαρά, μαζεύοντας και χόρτα εποχής, κινούμενη περιμετρικά του βουνού Τσεμπερού, ώσπου έφτασε στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου στον κάμπο του Λιθιά. Ενδιάμεσα, πέρασε δίπλα από άλλα τρία εξωκλήσια και δοκίμασε την εμπειρία της λασποδιάβασης από την περιοχή Λαδά το Χάνι, όπου τα παλιά χρόνια άνθρωποι και ζώα κυριολεκτικά βούλιαζαν.

Κατόπιν η ομάδα ανηφόρισε από τη βόρεια πλευρά και, μέσω της τοποθεσίας Αποσκιές, έφτασε  στο λόφο Σπηλιοβούνι,  στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το δισυπόστατο εκκλησάκι Προφήτης Ηλίας - Μάξιμος ο Γραικός. Εκεί περίμεναν μέλη της ομάδας υποστήριξης του ΣΑΟΟ, που αφού είχαν φροντίσει με κωδωνοκρουσία  να δώσουν κουράγιο στους πεζοπόρους, πρόσφεραν το τονωτικό για την περίσταση τσιπουράκι, καθώς ο καιρός είχε αρχίσει να κρυώνει.

Η θέα ολόγυρα ήταν άπλετη προς τον Πάρνωνα, την οροσειρά του Ταϋγέτου, το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, το Λύκαιο – Τετράζιο και τις δυτικές απολήξεις του Μαινάλου, ενώ μπορούσε κανείς να καταμετρήσει όλα τα χωριουδάκια της ανατολικής Φαλαισίας.

Πάντως, κάποιοι καλλίφωνοι προτίμησαν να κουρνιάσουν ψάλλοντας στο εσωτερικό της εκκλησίας. Αφού όλοι πόζαραν για την καθιερωμένη φωτογραφία κορυφής, κατηφόρισαν από το πουρναρόφυτο μονοπάτι που καταλήγει στο μικρό γραφικό χωριό Γραικός ή Γραικού κατά την ντοπιολαλιά. Εκεί η ομάδα συγκεντρώθηκε στην ευρύχωρη αυλή του αναπαλαιωμένου σπιτιού του συνορειβάτη Παναγιώτη Χάσουλα, όπου το μέλος του Συλλόγου Γιωργία Παναγοπούλου, η οποία κατάγεται από το γειτονικό Σκορτσινό, συνεπικουρούμενη από την Λίνα, τον Κώστα και τη Σπυριδούλα,  πρόσφερε ζεστή φασολάδα και άλλα τοπικά εδέσματα. Ακολούθησε γλεντάκι, στο οποίο παραβρέθηκαν  και οι δύο γιαγιάδες μόνιμοι κάτοικοι, καταχαρούμενες που στα καλά καθούμενα έσπασε έστω και για λίγο η μοναξιά του χειμώνα. Εις το επανιδείν.

 

(Δελτίο Τύπου)

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.