Διαφορα

winamp wmp real qt

Παραδοσιακό Πάσχα στην Αρκαδία!

Από τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα της Αρκαδίας είναι σίγουρα τα εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα που πλημμυρίζουν τον ουρανό του Λεωνιδίου το βράδυ της Ανάστασης. 

Το «Χριστός Ανέστη» γίνεται το σύνθημα για να πάρουν φωτιά τα στουπιά στη βάση των χάρτινων κατασκευών και λίγο αργότερα ο κόκκινος βράχος που δεσπόζει πάνω από την τσακώνικη πόλη βάφεται στα χρώματα της πορφύρας.

Ανεβαίνοντας τώρα στα ορεινά του νομού, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα έχει το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στη Βυτίνα. Οι κάτοικοι του πανέμορφου χωριού στρώνουν χαλιά στα σοκάκια για την περιφορά του επιταφίου του Αγίου Τρύφωνα και φωτίζουν τις αυλές των σπιτιών με φαναράκια, ενώ ειδική εξέδρα στήνεται για το βράδυ της Ανάστασης στην κεντρική πλατεία. 

Σε κάθε χωριό όμως της ορεινής Αρκαδίας, όπως τα Κάψια, η Στεμνίτσα και η Δημητσάνα οι λειτουργίες έχουν το άρωμα της παράδοσης, ενώ η φύση σας καλεί για περιπάτους ή αυτοκινητάδες μέσα στα έλατα.

Από την Καλαμάτα και την Πύλο μέχρι τη Μεθώνη και την Κορώνη, η Μεσσηνία φωτίζει τις ημέρες του Πάσχα την σημαντική κληρονομιά της αλλά και κάποια ιδιαίτερα έθιμα. Πασίγνωστος είναι ο σαϊτοπόλεμος που αναβιώνει κάθε χρόνο ανήμερα της Λαμπρής στην Καλαμάτα. Οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε μπουλούκια και πολλοί φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες, εκτοξεύουν χάρτινες σαΐτες γεμισμένες με μπαρούτι  σε ένα έθιμο με ρίζες στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.  

Περισσότερα ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.