Διαφορα

Η πρώτη εκλεγμένη Ελληνίδα δήμαρχος!

Μπορεί σήμερα η ψήφος να είναι ένα δικαίωμα όλων συνταγματικά κατοχυρωμένο, όμως, οι Ελληνίδες χρειάστηκαν να αγωνιστούν επί δεκαετίες για να πετύχουν το αυτονόητο: να έχουν και εκείνες το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά και εκλέγεσθαι.

Ήταν τον Φεβρουάριο του 1930, όταν με προεδρικό διάταγμα αναγνωρίσθηκε το δικαίωμα στις Ελληνίδες να ψηφίζουν. Αλλά δεν αφορούσε όλες τις γυναίκες, παρά μόνο εκείνες που ήταν άνω των 30 ετών και είχαν απολυτήριο τουλάχιστον δημοτικού. Και μόνο για τις δημοτικές εκλογές.

Η πρώτη φορά που οι Ελληνίδες προσήλθαν στις κάλπες ήταν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου το 1934. Οι αγώνες, όμως, δε σταμάτησαν και όλο και περισσότερες γυναικείες οργανώσεις και φωνές πίεζαν για να αποκτήσουν οι γυναίκες ίσα δικαιώματα με τους άνδρες και να έχουν κι εκείνες φωνή στη διαδικασία των εκλογών, αλλά και το δικαίωμα να εκλέγονται. Αυτό ήρθε σχεδόν 20 χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου του 1952, οπότε κι έγινε η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Η πρώτη δήμαρχος στην Αμαλιάδα

Μέχρι να φτάσουμε να δούμε μία γυναίκα να εκλέγεται μέσω της διαδικασίας της κάλπης και να αποκτά κάποιο αξίωμα, στην Αμαλιάδα συναντάμε την πρώτη Ελληνίδα δήμαρχο. Μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση της πόλης της Ηλείας, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944, ο κόσμος εξέλεξε δια βοής μία 15μελή Επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και μεταξύ των μελών της ήταν και η Μαρίκα Μπότση – Τσαπαλίρα. Έξι ημέρες αργότερα, η Επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης την υπέδειξε ως δήμαρχο της Αμαλιάδας κι έγινε, έτσι, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα. Ωστόσο, μετά από 101 ημέρες παραιτήθηκε.

Η Μαρίκα Μπότση – Τσαπαλίρα ήταν αδελφή των Αργύρη Μπότση και Νικολάου Μπότση, εκδοτών των εφημερίδων Ακρόπολις και Απογευματινή. Δραστηριοποιήθηκε στον Σοσιαλιστικό Όμιλο Γυναικών και σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών και έπειτα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1924 εξελέγη μέλος στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Μετά την παραίτησή της από τον δημαρχικό θώκο, επέστρεψε στο φαρμακείο που διατηρούσε.

Η δισέγγονη του Καποδίστρια η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος

Στις εκλογές που διεξήχθησαν το 1954, δήμαρχος Κερκυραίων εκλέχθηκε για δεύτερη φορά ο Σταμάτης Δεσύλλας, σύζυγος της Μαρίας Καποδίστρια. Όμως, έναν χρόνο αργότερα, τα Χριστούγεννα του 1955, πεθαίνει αιφνίδια από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία μόλις 61 ετών. Άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία για τη διάδοχη κατάσταση.

 

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.