Διαφορα

Πανελλήνιες 2019: Εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις για μαθητές με σοβαρές παθήσεις

Στις 7 Ιουνίου ανοίγει η "αυλαία" των Πανελληνίων εξετάσεων 2019 και χιλιάδες υποψήφιοι ετοιμάζονται να διαγωνιστούν για την εισαγωγή τους στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Η ελληνική νομοθεσία, ωστόσο, προβλέπει ειδικές διατάξεις που επιτρέπουν εισαγωγή στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις, για ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.

Με την εγκύκλιο που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2018, το υπουργείο Παιδείας ορίζει αναλυτικά ποιες είναι οι παθήσεις που αναγνωρίζονται ως σοβαρές και αποτρέπουν την κανονική συμμετοχή του υποψηφίου στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Για ποιες περιπτώσεις παθήσεων παρακάμπτονται οι Πανελλήνιες

Η εγκύκλιος αφορά άτομα που πάσχουν από τις εξής παθήσεις:

α) μειωμένη οπτική οξύτητα (ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω)

β) συγγενείς αιμολυτικές αναιμίες που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις ή έχουν σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία 67% και άνω (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, συγγενής αιμολυτική αναιμία λόγω έλλειψης πυρουβικής κινάσης, ΑΝΑΙMIA DIAMOND BLACKFAN)

γ) άτομα με κινητικά προβλήματα (αναπηρία 67% και άνω)

δ) από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα-νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80% εξεταζόμενοι κατά περίπτωση

ε) από σοβαρό κληρονομικό αγγειοοίδημα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο με αναπηρία τουλάχιστον 67%

στ) από καλοήθη όγκο γέφυρας εγκέφαλου με αναπηρία τουλάχιστον 67%

ζ) από ρήξη ανευρύσματος με αιμορραγία και υδροκέφαλο με αναπηρία τουλάχιστον 67%

Περισσότερα ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.