Διαφορα

winamp wmp real qt

Οι κατηγορίες των Ελλήνων ψηφοφόρων

Μπορεί να συμβαίνει και σε άλλες χώρες, αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα φαινόμενο, που "εξαπλώνεται"...

Αναφαίρετο δικαίωμα και, συνάμα, υποχρέωση η ψήφος του πολίτη για την εκλογή κυβέρνησης σε μία δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα.

Οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, έλαβαν χώρα το 1844 και ήταν αποτέλεσμα της λαϊκής επανάστασης του 1843 και της περικύκλωσης των ανακτόρων με αίτημα την παραχώρηση συντάγματος (εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα βασίλευε ο Όθωνας).

Από τότε έχουν προκύψει αρκετές αλλαγές στο σύστημα, βάση του οποίου διεξάγονται κάθε φορά οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται ο προεκλογικός αγώνας των πολιτευομένων -με τον σκελετό του να παραμένει ουσιαστικά ίδιος...

Σας παραθέτουμε τους βουλευτές, που εξελέγησαν στην Πελοπόννησο μέσα από τη διαδικασία των πρώτων κοινοβουλευτικών εκλογών της Ελλάδας το 1844:

- Γόρτυνος (Καρυταίνης)

Κανέλλος Δεληγιάννης

- Καλαβρύτων

Νικόλαος Ανδρικόπουλος (ή Ανδρίκου)

- Καλαμών

Ιωάννης Ζάρκος

- Λακεδαίμονος

Πέτρος Βαρβιτσιώτης

- Μαντινείας

Παναγιώτης Βάρβογλης

Βασίλειος Π. Δημητρακόπουλος

- Μεσσήνης

Κωνσταντίνος Δαρειώτης

Παναγιώτης Καλαμαριώτης 

-Ναυπλίας

Ιωάννης Αμβροσιάδης

Κωνσταντίνος Αξελός

Ιωάννης Ευσταθίου

Μιχαήλ Ιατρός

-Ολυμπίας

Κωνσταντίνος Ζαρειφόπουλος

-Πατρών

Δημήτριος Κουμανιώτης - Γαλλικό κόμμα

Κωνσταντίνος Τσερτίδης - Γαλλικό κόμμα

Αντώνιος Καλαμογδάρτης - Γαλλικό κόμμα

 

Βέβαια, το πώς ψηφίζει ο κάθε πολίτης ή μάλλον το κίνητρο του κάθε πολίτη πίσω από την ψήφο, που θα ρίξει στην κάλπη, ποικίλει ανά εποχή, ανά περιοχή, ανά κοινωνική τάξη, ανά τις συγκυρίες και την παράδοση!

Έτσι, λοιπόν, μέσα από την πάροδο του τελευταίου ενάμιση περίπου αιώνα, διακρίνονται κάποιες "κατηγορίες" ψηφοφόρων, που κάθε φορά εκτελούν το πολιτικό δικαίωμα του "εκλέγειν":

- Παραδοσιακός ψηφοφόρος: σε πολλές ελληνικές οικογένειες η ψήφος αποτελεί οικογενειακή παράδοση και ουδείς δύναται να "παραστρατήσει" από αυτήν. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί να "εξοστρακίζεται" από μία οικογένεια το μέλος, που τόλμησε να ψηφίσει κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους

-Ψηφοφόρος κατ' εντολή: ακόμα και μετά τις 11 Φλεβάρη 1934 (έτος κατά το οποίο ψήφισαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά γυναίκες -αν και όχι όλες και μόνο σε δημοτικές εκλογές) πολλές γυναίκες ακόμα δεν αποφασίζουν ελεύθερα για την ψήφο τους, παρά δέχονται την εντολή του συζύγου.

-Αντιδραστικός ψηφοφόρος: εδώ έχουμε να κάνουμε με τον ψηφοφόρο, ο οποίος θα ρίξει "άκυρο" αντιδρώντας έτσι σε όσα του έχει παρουσιάσει το προεκλογικό διάστημα και η θητεία των προηγουμένων.

-Αναποφάσιστος ψηφοφόρος: όταν τα πράγματα έχουν γίνει τόσο περίπλοκα ή όταν τα πολιτευόμενα πρόσωπα δεν πείθουν, δεν είναι εύκολο για κάποιους να αποφασίσουν αν και σε ποιους να εμπιστευθούν την ψήφο τους.

- Ψηφοφόρος τιμωρός: είναι μία κατηγορία ψηφοφόρων, οι οποίοι επιλέγουν να ψηφίζουν παρατάξεις και πρόσωπα εντελώς αντίθετα στην ιδεολογία τους, μόνο και μόνο για να "τιμωρήσουν" αυτούς, που δεν έκαναν όσα υποσχέθηκαν...

-Ψηφοφόρος "ωχαδερφιστής" - αδιάφορος: ξεκάθαρα πρόκειται για τον τύπο ψηφοφόρου, ο οποίος επιλέγει να αδιαφορήσει για το εκλογικό και πολιτικό σύστημα της χώρας, πολύ περισσότερο, δε, για το αποτέλεσμα των εκλογών! Είναι ο τύπος, που συνειδητά ή ασυνείδητα αρνείται τον εαυτό του και τον παραχωρεί σε όλους τους άλλους, οι οποίοι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

- Ψηφοφόρος υπολογιστής: είναι αυτός, που θα ψηφίσει με βάση το προσωπικό συμφέρον. Θα ψηφίσει βάσει στρατηγικής, γιατί πρώτα θα υπολογίσει πού θα αποδόσει καλύτερα η ψήφος του για να "κόψει τα φτερά" κάποιας άλλης παράταξης.

- Ψηφοφόρος ιδεαλιστής: είναι ο ψηφοφόρος, ο οποίος ταυτίζεται με τις βασικές, τουλάχιστον, αρχές - γραμμές της παράταξης που υποστηρίζει, και ψηφίζει με βάση αυτές και όχι με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του κόμματος.

- Ψηφοφόρος πραγματιστής: είναι ο ψηφοφόρος, που θα βάλει κάτω τα πράγματα, θα συγκρίνει μεθόδους, υποσχέσεις, έργα, συμπεριφορές και επίπεδο και μετά θα αποφασίσει, πού θα εμπιστετυθεί την ψήφο για καλύτερη αξιοποίηση του "αύριο".

Όλοι μας, σίγουρα, κάπου "ανήκουμε" ιδεολογικά - πολιτικά. Ο καθένας μας, σίγουρα, έχει ψηφίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους με κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια/συνθήκες.

Όπως και να έχει, ουδεμία παρομοίωση των ψηφοφόρων με το περιεχόμενο της κεντρικής φωτογραφίας επιχειρείται! Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου καλούμαστε να ψηφίσουμε. Το αν θα το πράξουμε με "καθαρό" μυαλό ή με κάποιο από τα παραπάνω κίνητρα... είναι προσωπική απόφαση του καθενός!

 

Καλή ψήφο και καλά αποτελέσματα...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.