Διαφορα

Πελοπόννησος: 15 εκατ. σε πρόστιμα για ανεξέλεγκτες χωματερές

Η πυρκαγιά που κατέκαψε την Ελαφόνησο επαναφέρει με δραματικό τρόπο το ζήτημα των ΧΑΔΑ.

Η μεγαλύτερη εστία κινδύνου εντοπίζεται στην Πελοπόννησο, όπου από το 2011 εκκρεμεί η κατασκευή έργου κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσβολής της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου έχει αναβληθεί 17 φορές, ενώ στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχει «σκαλώσει» ακόμα και η απόφαση της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου Περιβάλλοντος να απαλλοτριωθούν οι απαιτούμενες εκτάσεις. 

Ακόμα ένα πρόβλημα ήταν ότι η σύμβαση προέβλεπε την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, μοντέλο που έχει ήδη εγκαταλείψει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το πρόβλημα, φυσικά, αφορά και άλλες περιοχές της χώρας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν στον Ασπρόπυργο «έφοδο» σε βιομηχανική μονάδα η οποία είχε άδεια εργοστασίου ανακύκλωσης, ανακαλύπτοντας ότι στο σημείο λειτουργεί μια παράνομη, ανεξέλεγκτη χωματερή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, από το 2014 έως σήμερα, η Ελλάδα έχει πληρώσει τμηματικά χρηματική ποινή συνολικού ύψους 51,8 εκατ. ευρώ για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). 

Τα 15,08 εκατ. αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 8,36 εκατ. ευρώ «προέρχονται» από το Νότιο Αιγαίο, 5,02 εκατ. ευρώ από την Κεντρική Μακεδονία, 3,6 εκατ. από την Αττική, 2,5 εκατ. ευρώ από τη Στερεά Ελλάδα, 2,04 από τη Δυτική Ελλάδα και μικρότερα ποσά από άλλες περιοχές.

Διαβάστε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.