Διαφορα

Αυστηρότερα μέτρα για τους κινητήρες ντίζελ ζητούν οι δήμαρχοι

Οι δήμαρχοι 20 μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, προειδοποιούν, ότι τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αυτοκίνητα ντίζελ απειλούν τους πολίτες τους, και καλούν για σκληρότερη πανευρωπαϊκή δράση για τη ρύθμιση των επιβλαβών εκπομπών.

  

Σε δημόσια επιστολή τους, οι δήμαρχοι υποστηρίζουν, ότι οι νέοι κανόνες που διέπουν τις εκπομπές των αυτοκινήτων προσφέρουν ουσιαστικά μια ''άδεια ρύπανσης'' σε βάρος της δημόσιας υγείας.

 

Τον περασμένο μήνα η Ευρωβουλή καταψήφισε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των κενών στους ελέγχους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τα νέα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, που σημαίνει, ότι τα όρια για τα οξείδια του αζώτου θα χαλαρώσουν από το 2019.

 

''Είναι απαράδεκτο, να εισάγουμε όρια εκπομπών, μόνο για να επιτρέπουμε να παραβιάζονται'', αναφέρει η επιστολή, την οποία υπογράφουν ηγέτες από την Αθήνα, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, το Άμστερνταμ, το Μιλάνο, το Όσλο, τη Βαρσοβία και άλλες μεγάλες πόλεις.

 

''Τι μπορούμε να πούμε στους γονείς, των οποίων τα παιδιά πάσχουν από οξεία αναπνευστικά προβλήματα ή σε ηλικιωμένους και ευάλωτους ανθρώπους;'', καταλήγει η επιστολή.

 

Αξίζει, να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να υποστηρίξει τη διαμαρτυρία, αλλά το δημαρχείο του Παρισίου, που συντόνισε την προσπάθεια, ισχυρίζεται, ότι δεν έλαβε θετική απάντηση στην πρόσκληση.

 

Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει από τα υψηλότερα επίπεδα των εκπομπών οξειδίων του αζώτου στην Ευρώπη και μάλιστα το ζήτημα κυριαρχεί ενόψει των εκλογών, με κάποιους υποψηφίους δημάρχους να δεσμεύονται, να καταργήσουν σταδιακά τα ταξί ντίζελ.

 

Εξάλλου, άλλες ευρωπαϊκές πόλεις λαμβάνουν ήδη ριζικά μέτρα για τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης. 

 

Η Μαδρίτη σχεδιάζει, να απαγορεύσει έως και το 50% των αυτοκινήτων από το ιστορικό κέντρο της, όταν πέφτει η ποιότητα του αέρα, ενώ το Μιλάνο και το Παρίσι έχουν ψηφίσει παρόμοια μέτρα.

 

Τέλος, το Όσλο εξετάζει μία πρόταση για την απαγόρευση όλων των ιδιωτικών οχημάτων από το κέντρο από το 2019.

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.