Διαφορα

ΟΟΣΑ: Πρωταθλητές στη φαρμακευτική δαπάνη οι Έλληνες

Yπερκατανάλωση φαρμάκων κάνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, για την πολιτική Υγείας στις χώρες - μέλη του.



Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, τα χρήματα που δαπανά το κράτος για φαρμακευτικά σκευάσματα ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ.
 

Την ίδια ώρα, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν περιορίσει το αντίστοιχο ποσοστό κάτω από το 1%.


Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει ότι στη χώρα μας παρατηρείται υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ολλανδία.


Για τη φαρμακευτική δαπάνη λαμβάνουν υπόψη τους τα στοιχεία του 2013, από τα οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα δαπάνησε το 1,9% του ΑΕΠ. \


Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσά που θα διαθέσει η χώρα μας είναι μειωμένα και καθηλωμένα στα 1,94 δισ. ευρώ έως το 2018 ή 1,1% του ΑΕΠ.


Επικαλούμενοι την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν περιορίσει τη δαπάνη κάτω από το 1% του ΑΕΠ, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού της δαπάνης και αναδιάρθρωσης της νοσοκομειακής δαπάνης στην Ελλάδα.


Η διασύνδεση του ΑΕΠ με τη φαρμακευτική δαπάνη προκαλεί αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.


Σημειώνουν ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα στην Ελλάδα υστερεί κατά 30% από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Προτείνουν τον καθορισμό ορίων ασφαλείας, αντί του υπολογισμού με το ΑΕΠ.

 

ΠΗΓΗ:enikonomia.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.