Διαφορα

Το μυστικό της αντιγήρανσης στα δέντρα της Αρκαδίας! (VIDEO)

Ένα γραφικό χωριό σε κοντινή απόσταση από την Τρίπολη, έχει παράδοση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

 

 

Γνωρίζατε πως η ελληνική καστανιά όχι μόνο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά και πλέον αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στη μάχη κατά των ρυτίδων; Κι όμως, η αρκαδική καστανιά αναδείχθηκε ως ένα από τα κορυφαία αντιοξειδωτικά φυτά παγκοσμίως σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ σε φυσικά συστατικά (έρευνα AGROCOS) λόγω μιας δραστικής ουσίας που περιέχει, τη λουπεόλη, που στοχεύει στις ρυτίδες. Η καινοτομία ανήκει στην ΚΟΡΡΕΣ, στα εργαστήρια της οποίας δημιουργήθηκε ένα καινοτόμο μόριο καθαρής λουπεόλης σε πλέγμα υαλουρονικού οξέος, που  για πρώτη φορά μπαίνει σε καλλυντική φόρμουλα.


Ειδικότερα, τα φύλλα της καστανιάς αναδείχθηκαν ως τμήμα του φυτού, εξαιρετικά πλούσιο σε σημαντικές αντιοξειδωτικές δραστικές ουσίες. Το εργαστήριο της ΚΟΡΡΕΣ εστίασε στη λουπεόλη, που εντοπίστηκε και στα φύλλα της καστανιάς, λόγω της βιβλιογραφικά τεκμηριωμένης ισχυρής αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης της. Η Αρκαδία επιλέχθηκε πιο συγκεκριμένα ως η καταλληλότερη περιοχή για τη βιολογικά πιστοποιημένη καλλιέργεια της καστανιάς και την προμήθεια άριστης ποιότητας φύλλων.


15 χιλ. ώρες στο εργαστήριο


Το project AGROCOS - προερχόμενο από τις λέξεις Agrochemical και Cosmetic- μια πρωτοβουλία Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής την ΚΟΡΡΕΣ και τη Φαρμακευτική Σχολή / Τομέας Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρωτογενή έρευνα σε φυσικά συστατικά.


Είναι μάλιστα η μοναδική ερευνητική πρόταση που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Eπιστημονική Eπιτροπή μεταξύ 15 προτάσεων που υποβλήθηκαν από συνολικά 106 συμμετέχοντες. Για πρώτη φορά, Έλληνες επιστήμονες ανέλαβαν το ρόλο κεντρικού συντονιστή ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού ερευνητικού εγχειρήματος, σε συνεργασία με επτά διεθνή, καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα και ηγετικές βιομηχανίες.


Ανάμεσα στους συνεργάτες του προγράμματος συγκαταλέγεται το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Γαλλίας  -από τα πιο επιφανή της Ευρώπης- με υψίστης σημασίας ερευνητικά επιτεύγματα.


Η συγκεκριμένη πρωτογενής έρευνα εστίασε στην ανακάλυψη και μελέτη πρωτοφανούς αριθμού φυσικών συστατικών ως προς δύο άξονες: την καλλυντική και την αγροχημική δράση τους. Στο πλαίσιο του ερευνητικού σκέλους της καλλυντικής εφαρμογής, 1.800 φυτά του παγκόσμιου βοτανικού χάρτη και 3.600 εκχυλίσματα τοποθετήθηκαν στο ερευνητικό μικροσκόπιο για πρώτη φόρα στο πλαίσιο έρευνας ανάλογης κλίμακας, για να μελετηθούν ως προς την αντιοξειδωτική, αντηλιακή και λευκαντική δράση τους. Τα συνολικά 1.800 φυτά συλλέχθηκαν από έξι  παγκόσμιους "παραδείσους" φυτικής ποικιλίας -Ελλάδα, Παναμάς, Νέα Καληδονία, Γαλλική Γουιάνα, Μαδαγασκάρη και Νότια Αφρική. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην έρευνα με τη συμμετοχή 450 φυτών, λόγω της υψηλής βιοποικιλότητας της περιοχής.


Το πρόγραμμα AGROCOS στοχεύει στην ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων με καινοτομικά φυσικά δραστικά, βασισμένων σε αυτή τη γνώση, φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και σύμφωνων με τις αρχές της αειφορίας σε επίπεδο ανάπτυξης, παραγωγής και χρήσης.


Η σημασία του τετραετούς ερευνητικού project (με 70 ερευνητές και 15 χιλ. ώρες στο εργαστήριο) δεν συμπυκνώνεται μόνο στα τελικά ευρήματα. Η προσφορά του στη διεθνή βιομηχανία φυσικών καλλυντικών είναι ευρύτερη, καθώς δημιούργησε μία πλούσια πηγή νέας γνώσης. Παράλληλα, ως η μεγαλύτερη πρωτογενής έρευνα στον τομέα των φυσικών συστατικών μεταφέρει πλέον στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων, αξιοποιήσιμες από διάφορους κλάδους, όπως η φαρμακευτική και η ιατρική.


Γιατί στην Αρκαδία


Προς την κατεύθυνση ανάδειξης και αξιοποίησης εγχώριων φυτών και βοτάνων, η ΚΟΡΡΕΣ σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επέλεξε την Αρκαδία ως την καταλληλότερη περιοχή για τη βιολογικά πιστοποιημένη καλλιέργεια της Καστανιάς. Η Καστανιά είναι ένα δένδρο που έχει ενσωματωθεί στο αρκαδικό περιβάλλον στο πέρασμα των αιώνων, ώστε δεν απαιτείται η χρήση αγροχημικών για να εξασφαλιστεί η απόδοση της καλλιέργειας.

 


Η κοινωνική παράμετρος υπήρξε σημαντικός παράγοντας σύμπραξης στο πλαίσιο του εκτενούς δικτύου ηθικών συνεργασιών που διατηρεί η εταιρεία με καλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Για πολλά χρόνια σημαντικό εισόδημα μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της Αρκαδίας βασίστηκε στην καλλιέργεια της Καστανιάς. Ειδικότερα οι Αραχαμίτες, ένα γραφικό χωριό σε κοντινή απόσταση από την Τρίπολη, έχει παράδοση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Ωστόσο οι καταστρεπτικές πυρκαγιές του πρόσφατος παρελθόντος έπληξαν τις εκτάσεις καστανιάς, ώστε ήταν επιτακτική η οικονομική ενίσχυση της περιοχής. Η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάζεται στους Αραχαμίτες με τον καλλιεργητή κ. Δ. Μανιάτη, βάσει των αρχών συμβολαιακής γεωργίας, παρέχοντας, παράλληλα, τεχνική υποστήριξη για τη βελτιστοποίηση των πρακτικών βιολογικής καλλιέργειας.


Παγκόσμια καινοτομία


Η 2Η  λουπεόλη, που εντοπίστηκε και στα φύλλα της καστανιάς, είναι μια φυσική δραστική ουσία που έχει αποτελέσει αντικείμενο άνω των 700 επιστημονικών μελετών φαρμακευτικού και ιατρικού ενδιαφέροντος στο πρόσφατο παρελθόν. Ως αδιάλυτη ουσία, η λουπεόλη δεν απορροφάται από την επιδερμίδα, οπότε δεν έχει συμπεριληφθεί έως σήμερα στη λίστα των καλλυντικών φυσικών δραστικών.

 

ΠΗΓΗ:capital.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.