Διαφορα

Η πρώτη μεταμόσχευση οργάνων από φορέα του HIV

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζον Χόπκινς.



Πριν από περίπου μία εβδομάδα, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βαλτιμόρης Τζον Χόπκινς πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση συκωτιού και νεφρού από δότη με HIV σε φορέα του ιού, στην ιστορία των ΗΠΑ. (σ.σ. αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στη Νότια Αφρική).

 

Όπως αναφέρει το περιοδικό "Time", κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 600 άνθρωποι που είναι φορείς του ιού και θα μπορούσαν να γίνουν δωρητές. Ειδικοί του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς υποστηρίζουν πως αν τα όργανα τους δίνονταν για μεταμοσχεύσεις, πάνω από 1000 άνθρωποι θα μπορούσαν να σώζονται ετησίως.

 

Ωστόσο, η νομοθεσία απαγορεύει στους χειρουργούς να χρησιμοποιούν όργανα που προέρχονται από ανθρώπους θετικούς στον ιό του HIV. Το 2013, χάρη σε σχετική νομοθετική πράξη (σ.σ. HIV Organ Policy Equity Act), επετράπη στους επιστήμονες να ερευνήσουν την μεταμόσχευση οργάνων από έναν φορέα του HIV σε άλλον. Τον περασμένο Ιανουάριο, το Τζον Χόπκινς έλαβε το "πράσινο φως" για την πραγματοποίηση της πρώτης μεταμόσχευσης εντός των ΗΠΑ. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από μερικές μέρες.

 

Οι ταυτότητες των ληπτών του νεφρού και του συκωτιού δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά το Τζον Χόπκινς υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής τα όργανα λειτουργούν καλά. Ο ασθενής που έλαβε το συκώτι ζει με τον ιό για περισσότερα από 30 χρόνια και βρισκόταν στη λίστα μεταμοσχεύσεων για χρόνια. Η εγχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς επιπλοκές και ήδη αναρρώνει στο σπίτι του. Ο λήπτης του συκωτιού είναι φορέας του HIV εδώ και 25 χρόνια. Νοσηλεύεται ακόμη στο νοσοκομείο, αλλά η υγεία του βαίνει καλώς και αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο.



Πηγή: www.lifo.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.