Διαφορα

winamp wmp real qt

Ο Πραχαλιάς συνάντησε τον άνθρωπο που έσωσε τα οστά του Κολοκοτρώνη

Συναντήθηκε ο Γιώργος Πραχαλιάς με τον Γιώργο Τσουτσάνη, τον άνθρωπο που έσωσε τα οστά του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη το 1942.

Ο Γιώργος Πραχαλιάς έγραψε:

"Μια συγκλονιστική συνάντηση με τον κ. Γιώργο Τσουτσάνη, τον άνθρωπο που έσωσε τα οστά του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη το 1942 από την εκδίκηση του κατοχικού διοικητή της Τρίπολης, του φασίστα συνταγματάρχη Φεστούτσι.

Ο τότε Δήμαρχος της Τρίπολης αείμνηστος Γιάννης Τσουτσάνης, πατέρας του κ. Γιώργου, προέβη στον εορτασμό της Εθνεγερσίας του 1821, παρά τη ρητή απαγόρευση των Ιταλών. Ο οργισμένος Φεστούτσι, για να εκδικηθεί, διέταξε τους μελανοχιτώνες μέσα στη θεομηνία εκείνης της νύχτας να σπάσουν την κρύπτη με τα οστά του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Άρεως και να τα σκορπίσουν στο χώμα.

Ο Δήμαρχος ειδοποιήθηκε αμέσως και μαζί με το 13χρονο γιό του Γιώργο έτρεξαν με κίνδυνο της ζωής τους να σώσουν τα οστά. Όταν έφτασαν στην πλατεία ο Δήμαρχος λιποθύμησε από την ένταση και ο μικρός τότε Γιώργος, αφού μάζεψε τα οστά και τα τοποθέτησε σε ένα μικρό τσουβάλι που είχε μαζί του, συνέφερε τον πατέρα του και επέστρεψαν σπίτι τους. Το νέο μαθεύτηκε την επόμενη μέρα στην Τρίπολη, η οποία ήταν έτοιμη να εκραγεί από την αγανάκτηση των κατοίκων. Γιαυτό και ο Φεστούτσι δεν τόλμησε να αντιδράσει όταν ο Δήμαρχος τοποθέτησε ξανά τα οστά στη θέση τους, παρουσία του λαού της πόλης.

Όσο ο κ. Γιώργος μου διηγούνταν ξανά την ιστορία, ένιωθα την ένταση των στιγμών στο στήθος μου και δυσκολευόμουν να συγκρατήσω τα δάκρυά μου. Στο τέλος της συνάντησής μας με ρώτησε αιφνιδιασμένος γιατί του φίλησα τα χέρια. Του απάντησα ότι αυτά τα χέρια έσωσαν τη δόξα του 1821..."

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.