Διαφορα

Φάντζιο: Οδηγός της F1 και άνθρωπος των ρεκόρ (VIDEO)

Ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, ήταν Αργεντινός οδηγός αγώνων. Στη μνήμη του Φάντζιο είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google. 

 

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Φάντζιο κέρδισε 5 παγκόσμια πρωταθλήματα Φόρμουλα 1 κατά τις χρονιές 1951,1954,1955,1956, 1957.

 

Είναι ο μόνος οδηγός που έχει πάρει πρωτάθλημα με τέσσερις διαφορετικές ομάδες, ενώ είναι και ο γηραιότερος πρωταθλητής στην ιστορία της Φόρμουλα 1. Το ρεκόρ του των 5 πρωταθλημάτων το κατέρριψε το 2003 ο Μίχαελ Σουμάχερ. Στη συνέντευξη μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Σουμάχερ, αναφερόμενος στον Φάντζιο είπε ότι το κατόρθωμα του Φάντζιο έγινε σε μία δυσκολότερη εποχή και ότι θεωρεί ότι ο Φάντζιο είναι ένα επίπεδο πιο πάνω.

 

 

Ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1911, στο Μπαλκάρσε της Αργεντινής και από μικρός είχε πάθος με τα αυτοκίνητα. Ξεκίνησε ως μηχανικός σε συνεργείο και κατάφερε να γίνει πρώτα συνοδηγός σε αγώνες ταχύτητας και αργότερα οδηγός. Το 1940 κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στις Άνδεις ενώ το 1950 πήρε πρώτη φορά μέρος σε αγώνα φόρμουλας 1 και ήρθε δεύτερος. Στη διάρκεια της επόμενης επταετίας κέρδισε τίτλους με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Άλφα Ρομέο, Μαζεράτι, Φερράρι και Μερσέντες Μπέντζ.

 

Η απαγωγή του Χουάν Μανουέλ Φάντζιο

 

Στις 23 Φεβρουαρίου 1958 ο Φάντζιο βρισκόταν στην Κούβα για αγώνες της φόρμουλα 1 όταν τον απήγαγαν άνδρες του Φιντέλ Κάστρο με σκοπό να σταματήσουν τον αγώνα και να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους. Ο Μπατίστα δεν ενέδωσε και διέταξε να διεξαχθεί κανονικά ο αγώνας χωρίς αυτόν. Τον αφήσανε ελεύθερο χωρίς να τον πειράξουν αργότερα. Μετά το τέλος της καριέρας του στους αγώνες δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του αυτοκινήτου έχοντας την αντιπροσωπεία της Μερσεντές στην Αργεντινή. Συχνά έπαιρνε μέρος σε αγώνες επίδειξης.

 

Ο Φάντζιο είχε πολλές σχέσεις με γυναίκες αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ. Πέθανε το 1995 σε ηλικία 84 ετών, Είκοσι χρόνια μετά διατάχτηκε η εκταφή του πτώματος του και η διενέργεια τεστ DNA καθώς υπήρχαν δύο άνδρες που ισχυρίζονταν πως ήταν γιοί του. Αποδείχτηκε ότι πράγματι οι δύο άνδρες, 73 και 75 ετών, ήταν γιοι του. Έκτοτε έχουν εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες διεκδικώντας μέρος της περιουσίας του Χουάν Μανουέλ Φάντζιο. Αυτό το αυτοκίνητο, με το οποίο κέρδισε το πρωτάθλημα του 1954, πουλήθηκε το 2015 για 29,6 εκατομμύρια δολάρια.

 

105η επέτειος από τη γέννηση του Χουάν Μανουέλ Φάντζιο

105η επέτειος από τη γέννηση του Χουάν Μανουέλ Φάντζιο

 

Ο Φάντζιο και οι πωλήσεις αυτοκινήτων

 

Μετά το τέλος της καριέρας του στους αγώνες, ο Φάντζιο πουλούσε αυτοκίνητα της Μερτσέντες Μπεντζ, αντιπροσωπεία της οποίας είχε αποκτήσει στην Αργεντινή πριν καν ενταχθεί στην ομάδα το 1954. Έγινε Πρόεδρος της Μερτσέντες Μπεντζ Αργεντινής το 1974, και επίτιμος πρόεδρός της εφ' όρου ζωής το 1987. Συχνά οδηγούσε, σε αγώνες επίδειξης, αγωνιστικά αυτοκίνητα.

 

Το 1990 ο Φάντζιο μπήκε στο Διεθνές Hall of Fame Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

 

Υπάρχουν έξι αγάλματα του Φάντζιο σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

 

ΠΗΓΗ: news.gr

 

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.