Διαφορα

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: "Παράθυρο" οικολογικής αναβάθμισης

Έπειτα από δοκιμαστική λειτουργία εγκαινιάστηκε τις προηγούμενες μέρες ο Βιολογικός Καθαρισμός της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος, στη Χώρα Μεσσηνίας.



Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση και ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, με συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, της βουλευτή Παναγιώτας Κοζομπόλη, του πρώην υφυπουργού Γιάννη Λαμπρόπουλου, του μητροπολίτη Τριφυλίας Χρυσοστόμου, που τέλεσε και τον καθιερωμένο αγιασμό, και πλήθους κόσμου από όλη την περιοχή της Πυλίας.


Το κυβερνητικό στέλεχος στον χαιρετισμό του, εξήρε τη σημαντικότητα του έργου, επισημαίνοντας πως η λειτουργία του βιολογικού δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης σε μια περιοχή αρκετά ενεργή στον πρωτογενή τομέα.


Υπογράμμισε δε την ανάγκη πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "οι χρόνιες καθυστερήσεις συνεπάγονται οικονομικές επιβαρύνσεις, γι’ αυτό χρειάζεται να βελτιώσουμε τις συνθήκες συνεργασίας μας και γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομίας έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε σειρά ενεργειών".


Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή υπουργικής απόφασης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης των Δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να ωριμάζουν τα έργα πιο γρήγορα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος για την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει το υπουργείο με το Δήμο.


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, δήλωσε ικανοποιημένος από το έργο και μίλησε για τις σημαντικές αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρει η Δημοτική Αρχή, αλλά και για την πίστη του στην επίτευξη της υλοποίησης του βιολογικού καθαρισμού.


"Αποδεικνύεται ότι διαχειριστήκαμε σωστά όποιο ζήτημα προέκυψε και καταφέραμε να παραδώσουμε σήμερα αυτό το κόσμημα πολιτισμού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καφαντάρης και πρόσθεσε ότι "υπολείπεται η ένταξη των Τοπικών Κοινοτήτων Κορυφασίου και Αμπελόφυτου. Τότε μπορούμε να πούμε ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί".


Επίσης, ανέφερε ότι οι μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο περιφερειάρχης, όπως είπε, έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ότι "κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να διατηρούμε το Δήμο μας καθαρό. Ο βιολογικός της Κορώνης είναι σε εξέλιξη, ενώ τα δίκτυα αποχέτευσης Μεθώνης, Γιάλοβας και Πύλου, ήδη πέρασαν στη γέφυρα για το νέο ΕΣΠΑ και οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους".


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αναφέρθηκε στη σωστή λειτουργία των θεσμών και υπογράμμισε ότι οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγάλο πυλώνα για την προσπάθεια ανάταξης της χώρας και, επομένως, χρειάζεται συνεχής ενίσχυσή τους και αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών.


Δημοπρατήθηκε το 2005


Να αναφερθεί ότι ο νέος βιολογικός σταθμός είναι συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα εξυπηρέτησης 15.000 κατοίκων.


Είναι δευτεροβάθμιας επεξεργασίας και αποτελείται από 4 τμήματα: το αποχετευτικό δίκτυο, τα αντλιοστάσια, το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμάτων και τον υποθαλάσσιο αγωγό.


Η έναρξη της λειτουργίας του σηματοδοτεί την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αφού πλέον θα αποφεύγονται τα μεγάλα προβλήματα ρύπων στην περιοχή, ενώ το επεξεργασμένο νερό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για οικιακές εργασίες.


Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η μελέτη του έργου δημοπρατήθηκε το 2005 και παρελήφθη το 2006, ενώ το επόμενο έτος ξεκίνησε η εκτέλεσή του.
 


Έπειτα από πολυετή διαδικασία, κατά την οποία προέκυψαν προβλήματα αρκετές φορές, το έργο αποπερατώθηκε το 2015, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία δοκιμής του.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.