Διαφορα

Πέντε αντηλιακές τροφές που είναι must να καταναλώσετε

Η προστασία από τον ήλιο δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη χρήση αντηλιακών, αλλά και τη σωστή διατροφή. Σύμφωνα με έρευνες, η κατάλληλη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες (A, C, E), τα λιπαρά οξέα και τα υγρά.

 

Πέντε τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας το καλοκαίρι:

 

1. ΝΤΟΜΑΤΑ

Οι ντομάτες (τόσο οι ωμές όσο και οι μαγειρεμένες) έχουν σημαντικές ποσότητες λυκοπενίου, που μπορούν εύκολα να απορροφηθούν από το σώμα. Το λυκοπένιο αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τη φλεγμονή που προκαλείται από τις ακτίνες του ηλίου.

 

2. ΛΑΧΑΝΟ

Το λάχανο αποτελεί ίσως την καλύτερη πηγή λουτεΐνης και η ζεαξανθίνης, δύο καροτενοειδών που προστατεύουν τα μάτια και το δέρμα από την επιβλαβή δράση του ηλίου. Μπορείτε να τις λάβετε και από άλλες τροφές, όπως άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο και αβγά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ ευαίσθητα με το μαγείρεμα, γι’ αυτό πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε ωμά λαχανικά ή ελαφρά μαγειρεμένα στον ατμό.

 

3. ΚΑΡΟΤΑ

Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτένιου, ενός φωτοπροστατευτικού συστατικού, το οποίο περιέχεται και στα περισσότερα αντηλιακά. Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης Α είναι να προστατεύει το δέρμα και τα μάτια. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι κίτρινα, κόκκινα και πορτοκαλί (π.χ. καρπούζι, φράουλες, λεμόνια, παπάγια, κ.λπ.) αποτελούν άλλες καλές πηγές της βιταμίνης αυτής.

 

4. ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ

Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, βιταμίνη που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην αναγέννηση των ιστών. Βρίσκεται μεταξύ άλλων και στο ελαιόλαδο σε μικρότερες ποσότητες.

 

5. ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα καλοκαιρινά φρούτα όπως π.χ. το καρπούζι, τα λαχανικά και οι χυμοί τους αποτελούν βασικά συστατικά ενυδάτωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Προσφέρουν στον οργανισμό νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των δομών του δέρματος και την αποφυγή της αφυδάτωσής του.

mustonline.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.