Διαφορα

Ο Αρκάς παπάς που λατρεύτηκε στην Καλιφόρνια

Από την αγροτική περιοχή της Δάφνης Αρκαδίας ξεκίνησε την πορεία του ο πατέρας Βασίλειος Θάνος…


Μέσα του 20ού αιώνα κάπου στην ορεινή Αρκαδία ξεκινούσε την πορεία του ο Βασίλειος Θάνος. Μια πορεία που έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία των Ελλήνων ομογενών που μεγαλούργησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια πορεία που ολοκληρώθηκε στην πόλη Northridge της Καλιφόρνιας πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα, ομογενειακής εφημερίδας, ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θάνος, ο οποίος ιεράτευσε στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στην Καλιφόρνια επί πενήντα και πλέον έτη εδώ και λίγες ώρες δεν βρίσκεται πια εν ζωή.

Ο π. Βασίλειος αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε πολύ από τους ενορίτες του για την καλοσύνη του, την υπομονή και το θυσιαστικό του πνεύμα που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια.

Το έτος 1954 εισήχθη στην Εκκλησιαστική Σχολή της Καλαμάτας από την οποία αποφοίτησε το 1957 και στη συνέχεια υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε την Σοφία Κωστοπούλου και στη συνέχεια μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στην περιοχή της κοιλάδας του San Fernando Valley.

Στην αρχή εργάσrηκε σe εταιρία πετρελαιοειδών κι έτσι είχε την ευκαιρία να μάθει την αγγλική γλώσσα. Επίσης εξ’ αρχής δραστηριοποιήθηκε στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου όπου υπηρέτησε ως νεωκόρος και δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας.

Εν τω μεταξύ, η κοινότητα μεγάλωνε και προέκυψε η ανάγκη για δεύτερο ιερέα, οπότε το 1966 ο π. Βασίλειος χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος με την προοπτική να παραμείνει στην κοινότητα τρία χρόνια, αλλά αυτά τα τρία χρόνια έγιναν τελικά πενήντα…

Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, ο οποίος αγαπούσε και σεβόταν πολύ τον αείμνηστο π. Βασίλειο, μιλώντας στον «Ε.Κ.» έπλεξε το εγκώμιό του και τόνισε πως «δεν έχω γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου πιο ευγενική ψυχή όπως του αείμνηστου π. Βασιλείου».

Πρόσθεσε πως «ήταν ένας ιερεύς ολοκληρωτικά αφοσιωμένος και επικεντρωμένος στην μετάγγιση της αγάπης του Θεού στους ανθρώπους, καθώς εργαζόταν συνειδητά και αφοσιωμένα στον αμπελώνα του Κυρίου μας».

Πριν λίγους μήνες η Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου γιόρτασε τα πενήντα χρόνια ευδόκιμης ιερατείας του π. Βασιλείου Θάνου κι όπως επισήμανε ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος «τώρα ετοιμαζόμαστε να τον κατευοδώσουμε στην Ουράνια Βασιλεία». Συμπλήρωσε πως «ο π. Βασίλειος άγγιξε τη ζωή αναρίθμητων ανθρώπων και ήταν παράδειγμα αγάπης και ταπείνωσης για όλους».

Το σκήνωμά του θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ στις 7:30 το εσπέρας ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος θα τελέσει Τρισάγιο.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία του θα τελεστεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 10 π.μ. ενώ θα προηγηθούν Ορθρος και Θεία Λειτουργία στις 8:30, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Γερασίμου.

Αντί ανθέων όσοι επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του μπορούν να κάνουν χρηματικές δωρεές για την οικονομική ενίσχυση του σχολείου της κοινότητας του Αγίου Νικολάου ως εξής: In Memory of Father Vasilios Thanos to Saint Nicholas School, 9501 Balboa Boulevard, Northridge, CA 91325.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.