Διαφορα - BODY & MIND

winamp wmp real qt

Σοβαρά προβλήματα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Με εξίσου σοβαρά προβλήματα υγείας κινδυνεύουν όσοι καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Independent.

 

Ειδικότερα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου εμφάνισαν υψηλούς δείκτες πρωτεΐνης, που συνδέονται με δυνητικά σοβαρές παθήσεις του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), της Κυστικής ίνωσης, του λύκου και της ψωρίασης.

 

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν τα πτύελα 44 χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου, καπνιστών και μη καπνιστών. Στα πτύελα τόσο των χρηστών ηλεκτρονικού όσο και κανονικού τσιγάρου βρέθηκε μια ουσία που σχετίζεται με χρόνια βρογχίτιδα και άσθμα. Πάντως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι περισσότεροι καπνιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου κάπνιζαν και κανονικό καπνό.

 

«Υπάρχει μια σύγχυση για το αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές από το κανονικό. Κι αυτό γιατί οι πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας», λέει ο Δρ. Mehmet Kesimer και προσθέτει πως «τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως είναι το ίδιο βλαβερά με τα τσιγάρα».

 

Τα αποτελέσματα αυτά, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας το 2015, σύμφωνα με τα οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο βλαπτικό από τα κανονικά τσιγάρα.

 

Σημειώνεται, ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

 

Πηγή: tvxs.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.