Διαφορα - BODY & MIND

winamp wmp real qt

Κίνδυνος καρδιοπάθειας από θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού

Προειδοποίηση από τους επιστήμονες ότι η χημειοθεραπεία και οι άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, ενδέχεται να δημιουργούν κινδύνους για την καρδιά.

 

Η Ένωση των Αμερικανών καρδιολόγων επισημαίνει ότι το ζήτημα δεν είναι να μην γίνονται οι θεραπείες, αλλά να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για την καρδιά τους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι θεραπείες ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και πολλά χρόνια μετά.

Σε επιστημονική δήλωση της American Heart Association (ΑΗΑ), που δημοσιεύθηκε στο καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", η Εταιρεία αναφέρεται για πρώτη φορά στους κινδύνους που είναι κοινοί σε καρκίνο του μαστού και σε καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με τη δήλωση, υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στις δύο ασθένειες.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν ζητούν να μην γίνονται οι θεραπείες. Όμως, θα πρέπει να γίνονται με τρόπο που ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για την καρδιά. Μάλιστα, υπενθυμίζουν στους ογκολόγους ότι οι αντικαρκινικές θεραπείες ενδέχεται να δημιουργήσουν παρενέργειες στην καρδιά. 

Μάλιστα, οι γυναίκες άνω των 65 ετών, με θεραπεία για καρκίνο του μαστού στο παρελθόν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από την καρδιά τους απ' ότι από καρκίνο.

Η ομάδα των επιστημόνων, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Λάξμι Μέχτα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, σημειώνει ότι "κάθε ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, είτε έχει ήδη καρδιοπάθεια είτε όχι, πρέπει να έχει επίγνωση για τις πιθανές επιπτώσεις των θεραπειών αυτών στην καρδιά της".

 

Τροποποίηση ή επιβράδυνση της θεραπείας αν υπάρξουν ενδείξεις

Ορισμένες θεραπείες κατά του καρκίνου, όπως η στοχευμένη HER-2, ενδέχεται να προκαλέσει εξασθένιση του μυοκαρδίου και να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια. Η εξασθένιση μπορεί να είναι προσωρινή, ωστόσο δεν αποκλείεται να μονιμοποιηθεί. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εάν εμφανιστούν ενδείξεις καρδιακής ανεπάρκειας στην έναρξη της αντικαρκινικής θεραπείας, οι γιατροί θα πρέπει είτε να την επιβραδύνουν είτε να την τροποποιήσουν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ιδίως ένα φάρμακο, η δοξορουβικίνη (doxorubicin), που χρησιμοποιείται ευρέως σε χημειοθεραπείες, μπορεί να προκαλέσει βλάβη των κυττάρων της καρδιάς. Όμως, εάν το φάρμακο χορηγηθεί αργά, ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια μειώνεται.

Άλλες θεραπείες, όπως η ακτινοθεραπεία, μπορεί να κάνουν ζημιά στις αρτηρίες της καρδιάς, προκαλώντας ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και μπλοκάρισμα στην κυκλοφορία του αίματος. Μερικές ουσίες όπως οι ανθρακυκλίνες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή αρρυθμία, ενώ οι θεραπείες με αντιμεταβολίτες μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα πόνους στη στήθος ή και έμφραγμα.

 

Κοινοί παράγοντες κινδύνου

Καρκίνος του μαστού και καρδιοπάθεια μοιράζονται αρκετούς κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως την προχωρημένη ηλικία, την κακή διατροφή, το οικογενειακό ιστορικό, τη σωματική αδράνεια και το κάπνισμα. Οι κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι δυνατό να μειώσουν τον κίνδυνο και για τις δύο παθήσεις.

 

Τι εξηγούν οι ογκολόγοι

Από την πλευρά τους, ογκολόγοι δήλωσαν ότι η ανακοίνωση των Αμερικανών καρδιολόγων δεν πρέπει να αποθαρρύνει τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού από το να κάνουν μια πιο επιθετική θεραπεία, αν είναι αναγκαία.

 

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.