Διαφορα - BODY & MIND

winamp wmp real qt

Το τσιγάρο ακυρώνει τα οφέλη του αλκοόλ

Το τσιγάρο ακυρώνει τα οφέλη του αλκοόλ

Το κάπνισμα ακυρώνει τα οφέλη που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά στις περιπτώσεις που κινδυνεύει να πάθει εγκεφαλικό.

 

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε 12ετής μελέτη σε 20.200 άτομα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά.

 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι μη καπνιστές που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, έχουν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Όμως η προστατευτική αυτή επίδραση "εξαφανίζεται" στην περίπτωση των καπνιστών.

 

 

Συγκεκριμένα, από τη μελέτη βρέθηκε πως οι γυναίκες που έπιναν ένα ή δύο μικρά ποτήρια κρασιού την ημέρα και οι άνδρες λίγο περισσότερο, είχαν 37% μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που δεν κάπνιζαν.

 

Οι καπνιστές, είτε έπιναν είτε όχι, εμφάνιζαν παρόμοια κίνδυνο για εγκεφαλικό.

 

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, επειδή αυξάνει την πίεση του αίματος.

 

Από την άλλη, το αλκοόλ αραιώνει το αίμα, συνεπώς μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες.

 

Μπορεί επίσης να επιδράσει στον τρόπο που η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εναπόθεσης λίπους στα τοιχώματα των αγγείων.

 

Αντίθετα, το κάπνισμα συμβάλλει στο πήξιμο του αίματος και στην πιθανή δημιουργία θρόμβων που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, το αλκοόλ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη ζημιά που κάνει το κάπνισμα, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ τσιγάρου και εγκεφαλικού, καθώς ένας στους δέκα θανάτους από εγκεφαλικό και ένα στα τέσσερα εγκεφαλικά συνδέονται με το κάπνισμα.

 

Πηγή: tanea.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.