Παγκοσμια ημερα

Απόψε η "Ώρα της Γης"

Δεκάδες εμβληματικά μνημεία, σε κάθε σημείο του πλανήτη, θα βυθιστούν στο σκοτάδι σήμερα, για την "Ώρα της Γης", προκειμένου να στείλουν μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι πολίτες καλούνται να σβήσουν τα φώτα, από τις 20:30 και για μία ώρα, προκειμένου να συνεισφέρουν στην παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και γενικότερα της προστασίας της φύσης.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη WWF το 2007 με μόνο μια εκδήλωση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και έχει, πλέον, απλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Έτσι, στις 20:30 τοπική ώρα θα βυθιστούν και φέτος στο σκοτάδι από την Ακρόπολη και τον Πύργο του Άιφελ, μέχρι το Μπιγκ Μπεν, το Κρεμλίνο, οι καταρράκτες του Νιαγάρα αλλά και το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. 

Στην Αθήνα, τα φώτα θα σβήσουν και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», που θα διακόψει τη λειτουργία ενός εκ των δύο διαδρόμων του για μία ώρα.

Το κάλεσμα της WWF:   

Η Ώρα της Γης είναι η μεγαλύτερη συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης που υπήρξε ποτέ για την προστασία του πλανήτη μας. Ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και έκτοτε κινητοποιεί εκατομμύρια πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς, κάθε χρόνο σε περισσότερες από 170 χώρες.   Φέτος, έρχεται το Σάββατο 24 Μαρτίου και μας καλεί να σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα, 20:30 με 21:30 και να συνδεθούμε με τη μοναδική ζωή που μας περιβάλλει!   

Εσύ θα στείλεις το δικό σου παγκόσμιο μήνυμα;   

Γιατί να συμμετάσχω; 

Γιατί η κλιματική αλλαγή συμβαίνει εδώ και τώρα και απειλεί τον τρόπο ζωής μου, τη θάλασσά μου, τη μοναδική ζωή που με περιβάλλει και τελικά το ίδιο μου το σπίτι: τη Γη! Γιατί θέλω να συνδεθώ με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και να διεκδικήσω έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας, όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά! Γιατί η Ελλάδα και η Μεσόγειος είναι ένας γαλάζιος παράδεισος που απειλείται από την κλιματική αλλαγή και εγώ δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς θάλασσα! Η γη μας είναι ένας υδάτινος κόσμος - φέτος αφιέρωσε της μια ώρα και συνδέσου με τη θάλασσα! 

Με το 71% της επιφάνειάς του να καλύπτεται από νερό, ο πλανήτης μας είναι ένας υδάτινος κόσμος. Γι' αυτό και στην Ελλάδα φέτος σε καλούμε να αφιερώσεις την Ώρα της Γης στη θάλασσα. 

Φέτος σβήσε τα φώτα και συνδέσου με τη θάλασσα που σου προσφέρει το 70% του οξυγόνου που αναπνέεις.   Συνδέσου με τη θάλασσα γιατί ασφυκτιά από την κλιματική αλλαγή. Συνδέσου με τη θάλασσα γιατί τους δυο τελευταίους αιώνες απορρόφησε το 1/3 του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη.   

 

Συνδέσου με τη θάλασσα γιατί 15.000 Έλληνες ψαράδες εξαρτώνται από αυτήν για να επιβιώσουν. Συνδέσου με τη θάλασσα γιατί ένα από τα πιο εμβληματικά είδη στον κόσμο, η μεσογειακή φώκια, κινδυνεύει να χάσει τις παραλίες όπου γεννάει τα μικρά της. 

Συνδέσου με τη θάλασσα που λόγω της κλιματικής αλλαγής χάνει τα ψάρια, τα σφουγγάρια και την ποσειδωνία της.   

Συνδέσου με τη θάλασσα και προστάτεψε τη μοναδική χελώνα καρέτα, που απειλείται σοβαρά, αφού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής γεννά μόνο θηλυκά αυγά. 

Συνδέσου με τη θάλασσα γιατί... πως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου και την Ελλάδα χωρίς αυτήν; 

 

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.